„Căutăm șef de stat, dar unul mai ieftin, dacă se poate” – iată un posibil slogan al alegerilor prezidențiale din acest an.

Candidatul PSD, premierul Ciolacu, promite (pentru că nu costă nimic) transparentizarea cheltuielilor de la Cotroceni, în urma dezvăluirilor G4Media despre terenul de golf în miniatură care-a apărut, foarte discret, în grădina vilei de protocol de la Neptun.

Construită pentru cuplul Ceaușescu, ea a fost folosită după 1989 de președinții României.

Într-un interviu la Digi24, premierul Ciolacu a ridicat însă din umeri atunci când i s-a atras atenția că de lucrările de la Neptun s-a ocupat o instituție care funcționează sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului – Regia Patrimoniului și Protocolului de Stat nu a explicat cine a cerut schimbările și nici cât au costat ele.

În apărarea președintelui a sărit eurodeputatul Rareș Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL susține că lucrările de la Neptun nu reprezintă un lux, ci doar „o pajiște cu trei găuri”. Rareș Bogdan spune că până și el și-ar permite o astfel de lucrare.

Liderul liberal e, între altele, posesorul unui ceas Rolex în valoare de 30.000 de euro.

„Studenții poartă răspunderea”

Politehnica din București a rezolvat românește problema incendiilor care-au izbucnit în căminele din complexul studențesc Regie: studenții cazați în căminele Universității vor fi de vină pentru pagubele produse camerelor în viitoare astfel de situații.

Așa stipulează o nouă serie de măsuri introduse în contractele de închiriere.

Studenții nu mai au voie să utilizeze prelungitoarele electrice sau „orice tip de dispozitiv care are ca scop creșterea numărului de prize disponibile”. Cei care nu respectă noile reguli riscă, în cazurile extreme, evacuarea din cămin sau chiar deschiderea unor dosare penale.

Nu mai puțin de trei incendii au izbucnit anul acesta în căminele vechi din Regie – cel mai recent, cu foarte puțin înainte de începerea noului an universitar.

Studenții au acuzat starea instalațiilor electrice și ceea ce numesc încercările Politehnicii de a mușamaliza cauzele focurilor.

Întrebată săptămâna aceasta cum le răspunde celor nemulțumiți, ministra educației, Ligia Deca, a spus că așteaptă reclamațiile la minister.

Nicușor Dan: rezultatul verificărilor CNSAS

Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității nu a găsit documente care să ateste că primarul Bucureștiului a colaborat cu fosta Securitate sau că a fost angajat al acesteia.

Verificările s-au făcut din oficiu, în contextul alegerilor locale din iunie.

La începutul verii, un presupus document atribuit „unui om din echipa PSD” a fost publicat de presa centrală.

Potrivit lui, Nicușor Dan ar fi dat note informative în anii optzeci despre colegii săi din lotul olimpic la matematică. Mai mulți istorici și cercetători au pus încă de atunci la îndoială autenticitatea documentului, iar primarul a depus o plângere penală.

Adeverința emisă acum de CNSAS poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Primele pierderi israeliene în Liban

Infanteriștii israelieni și gherila libaneză Hezbollah s-au confruntat astăzi în sudul Libanului, la o zi după ce armata a lansat o operațiune terestră în țara vecină. Cel puțin opt soldați au fost uciși, a anunțat Ministerul Apărării.

Anterior, premierul Benjamin Netanyau a amenințat Iranul cu represalii: republica islamică, finanțatoare a Hezbollah, a lansat aseară peste 180 de rachete asupra Israelului.

Iar în Fâșia Gaza, oficialitățile din orașul Khan Younis au anunțat că un nou atac al armatei a dus la moartea a peste 50 de persoane.

Mai bine de o mie de oameni au fost uciși în operațiunile din ultimele două săptămâni, iar oficialitățile libaneze spun că peste un milion de oameni au fost strămutați.

La Națiunile Unite, în cursul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate, secretarul general António Guterres a constatat că situația s-a agravat foarte repede și a repetat că e nevoie urgent de un armistițiu.

António Guterres a condamnat explicit și atacurile de aseară ale Iranului.

Anterior, el fusese declarat indezirabil de către ministerul de externe al Israelului, pe motiv că ar „încuraja” grupările teroriste din Orientul Apropiat.

E miercuri, 2 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:52 Golful prezidențial, temă de campanie

03:45 Când va recupera ANAF datoriile familiei Iohannis?

05:35 Cine răspunde pentru incendiile din Regie?

07:06 Recalcularea pensiilor: noi proteste

08:28 Primele pierderi israeliene în Liban

09:53 Generozitate guvernamentală

10:40 Nicușor Dan: rezultatul verificărilor CNSAS

11:25 Cumnatul lui Mircea Geoană, de negăsit

Cele mai recente