Sunt puține orașe din România în care alegerile vin anul acesta cu o competiție reală. Locuri în care primarul în funcție e luat la întrebări pe stradă și se simte obligat să răspundă. Pentru că oamenii știu că votul lor e important. Timișoara are șansa asta.

Dincolo de calcule politice și de sondaje, Timișoara face din nou un pas înaintea altor mari orașe – testează, în premieră, dacă un om politic născut și educat în afara României poate să ajungă primar. Fenomenul electoral Dominic Fritz se întâlnește aici cu un conservatorism al alegătorului român mulțumit de Nicolae Robu, primar pe care îl știe.

După Iași, mergem azi la Timișoara să înțelegem cum reușește un oraș să-și țină politicienii cu respirația tăiată, dar și ce îi lipsește. Și, peste toate, dacă e o întâmplare că de aici s-a zgâlțâit, în România, comunismul. Pentru că Timișoara de astăzi e greu de descifrat fără o incursiune în trecutul ei recent, dominat de muzica rock și de furia împotriva sistemului. Ne poartă prin Timișoara de atunci și de acum poetul Robert Șerban, scriitorul Mircea Mihăieș, universitarul Vasile Popovici și actorul Ovidiu Mihăiță.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente