CAMPANIE RECORDER. Ce s-a întâmplat cu medicul care a dezvăluit bomba cu microbi de la Spitalul de Arși

Recorder continuă campania „Voci libere”, în care ne-am propus să vorbim despre importanța
avertizorilor de integritate și să spunem poveștile unor astfel de oameni: ce i-a determinat să apară public, ce efecte au avut dezvăluirile lor și ce li s-a întâmplat după ce au ieșit în față și au reclamat abuzuri.

În 2015, după incendiul din clubul Colectiv, în care au murit 65 de persoane, România a ajuns să înțeleagă cât de răspândite sunt infecțiile nosocomiale în spitale. Vocea care le-a scos la lumină, înainte ca acest lucru să fie cunoscut public, a fost cea a Cameliei Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși din București.

Camelia Roiu nu intenționa să devină un avertizor de integritate, dar conștiința a îndemnat-o să vorbească. Atât despre problema infecțiilor, pe care o semnalase în nenumărate rânduri șefilor săi, cât și despre alte nereguli din spital. Ea este cea care a dat presei o filmare cu viermi pe rănile unui pacient care ulterior a decedat.

La opt ani de la incendiul din Colectiv, Camelia Roiu spune la Recorder că s-au schimbat prea puține lucruri în sistemul medical. În continuare mor prea mulți pacienți din cauza infecțiilor, în continuare nu avem suficiente paturi pentru a-i trata pe marii arși.

Nu regretă însă nicio secundă că a vorbit.

Pentru că punem preț pe confidențialitatea celor care vor să ne semnaleze ilegalități, am creat o platformă care permite transmiterea de mesaje și documente într-un mediu securizat. Software-ul SecureDrop este folosit de cele mai importante publicații din lume și este un proiect open source sponsorizat de Freedom of the Press Foundation. Puteți accesa pagina de start aici: https://recorder.ro/contacteaza-recorder-intr-un-mediu-securizat


Proiect derulat de Asociația Recorder Community, în parteneriat cu Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Cele mai recente