Nu e nevoie să-ți placă fotbalul pentru ca el să ți se strecoare, pe nesimțite, în viața de zi cu zi: că e vorba de imnul devenit hit al unei Cupe Mondiale, de vedetele lui, care ne populează reclamele, sau de folclorul urban (cine n-a spus, măcar o dată, „Să fie bine ca să nu fie rău”?), acest sport e mai tot timpul prin preajmă.

Însă Cupa Mondială din Qatar, prima organizată într-o țară arabă și prima care se joacă iarna, iese puternic și nefericit în evidență.

Stadioanele construite în grabă au devenit cimitire pentru mii dintre oamenii care le-au ridicat, FIFA – asociația care conduce fotbalul global – l-a pierdut pe drum pe foarte controversatul președinte Sepp Blatter, în urma (încă) unui scandal de corupție, iar unii dintre fani se întreabă sincer dacă nu cumva a te uita la meciuri înseamnă a fi complice.

Ce trădează, așadar, Campionatul Mondial din 2022 despre felul în care e croită lumea în care trăim? Cum s-au confruntat jucătorii și tehnicienii cu realitățile cumplite ale organizării competiției? Ce poate să facă și ce va face publicul? 

Răspunde, în acest episod, Radu Paraschivescu – scriitor, ziarist, microbist și realizator al podcastului „Vorbitorincii”.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de UniCredit Bank. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente