Cea mai importantă zi din viața profesională a Vioricăi Dăncilă

Miercuri, 8 noiembrie 2017. Supranumit nutriționistul starurilor de la Hollywood, italianul Gianluca Mech, aflat undeva în București, își potrivește papionul negru la costumul său din cea mai recentă colecție Dolce & Gabbana. Cam în același timp, vedeta Kanal D Bianca Drăgușanu încalță o pereche de pantofi argintii, iar europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă își netezește rochia neagră, cuminte, cu guler alb.

Se îndreaptă cu toții în aceeași direcție: spre Otopeni, la Ambasad’Or Events, sala de nunți unde se desfășoară Gala Performanței și Excelenței. Evenimentul e un soi de ceremonie Oscar care depășește însă granițele cinematografiei atingând punctele nevralgice ale vieții mondene: astăzi se vor celebra cel mai elegant chef, cel mai bun vlogger pentru copii (spoiler alert – este vorba despre Irina Columbeanu, fiica omului de afaceri Irinel Columbeanu), cel mai tare cuplu tv, cea mai atractivă interpretă, cel mai citit blog de parenting și, în fine, promovarea României în Uniunea Europeană.

Nimeni nu bănuiește că, în numai câteva luni, unul dintre participanții la acest eveniment va ajunge la cârma României și va face din distincția primită în această seară cea mai importantă recunoaștere profesională, trecută în CV la secțiunea Educație și formare.

CV-ul Vioricăi Dăncilă publicat pe site-ul Guvernului. (Click pe poză pentru a mări)

Este cea mai importantă pentru că este și singura. Oricine intră pe site-ul Guvernului pentru a verifica pregătirea profesională a premierului, se lovește de această informație implacabilă: în cei 30 de ani de carieră (inginer, profesor, europarlamentar), Viorica Dăncilă a avut parte de o singură distincție: premiul de excelență pentru promovarea României în Uniunea Europeană, primit la o gală dubioasă, în care a urcat pe aceeași scenă cu Bianca Drăgușanu, Andreea Mantea, Cătălin Botezatu și Roxana Nemeș. Viorica Dăncilă a primit premiul cu deosebită bucurie și l-a trecut la loc de cinste în CV-ul său de prim-ministru. A fost cea mai importantă zi din cariera ei profesională.


Ade de la PSD

Într-o rochie de seară corai, radioasă, însoțită de colegul ei, George, care astăzi poartă papion, Adela Diaconu apare în calitate de moderatoare a serii, și nu de șefă a Organizației de Femei PSD Brașov – funcție pe care, de asemenea, o deține – și pășește pe scena locantei din Otopeni.

Înainte de a începe, Adela își plimbă privirea peste sala în care s-au adunat atâtea vedete, gândindu-se probabil la cât de mult a muncit ca să ajungă până în punctul acesta: iată, și-a făcut gala ei și împarte premii.

Așa se prezintă Adela Diaconu pe site-ul ei FOTO: BV 01 ADE

A început ca prezentator la emisiunea de modă și lifestyle BV 01 ADE, de la televiziunea Nova Tv (deținută până acum câțiva ani de soția fostului deputat PSD Constantin Niță). După toate aparențele (indicii aici), Adela și-a botezat emisiunea după numărul de înmatriculare de la mașină, lucru ce pare să-i fi deschis drumul către succes. De-a lungul anilor, a întins microfonul către multe vedete, de la Emil Săndoi la Adriana Bahmuțeanu, și a legat strânse prietenii cu cei din lumea mondenă.

De la o vreme, televiziunea n-a mai fost de ajuns și, în anul 2010, Adela Diaconu s-a gândit să înființeze o gală, pe care a trecut-o prin mai multe denumiri, ajungând, într-un final, la pretențioasa titulatură de Gala Performanței și Excelenței. Genul de eveniment în care nu există juriu și nu se pierde vremea cu opinii concurente. Adela decide pe cine să premieze în funcție de ce nevoie are și cu cine dă bine să te asociezi. Apoi cheamă vedetele la eveniment, le urcă pe scenă, le întinde o plachetă, se fac poze, se poartă rochii de seară, costume cu papion și, în general, nimeni nu pleacă supărat.

Premiată pentru ie

Revenim în noiembrie 2017, suntem deja la a VII-a ediție și pe scenă urcă mai întâi cei din zona sportului: Octavian Belu, Mihai Leu, Marian Drăgulescu, Camelia Potec. Au fost invitați pentru a credibiliza evenimentul și au acceptat mai mult sub influența lui Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului. Brașovean și coleg de partid cu Adela Diaconu, Dunca urcă pe scenă și înmânează plachete. Sportivii țin scurte discursuri în care e evident că nu prea știu ce să spună. „Pentru mine, orice premiu pe care îl primesc e o bucurie”, o drege Mihai Leu.

După defilarea lor urmează o paradă a Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului, în costume tradiționale românești și, desigur, pe refrenul melodiei “Simply The Best” a Tinei Turner.

Apoi, Adela Diaconu și colegul său își reiau rolurile și merg mai departe cu următorul invitat. Convenția este ca, întocmai ca la Oscar, numele premiatului să nu fie rostit din prima clipă, chiar dacă nu este de fapt nicio surpriză.

George, ai legătura:

„Promovează România în Parlamentul European prin inițiativele legislative, dar și evenimentele și proiectele pe care le întreprinde, de la „Ia – simbol al culturii naționale, cunoscută la nivel internațional” la promovarea produselor românești, a vinului românesc, a României ca țară din punctul de vedere al peisajelor unice și frumoase, dar mai ales o promovare a proiectelor prin intermediul proiectelor inițiate de femei și dedicate femeilor.

Adela, te ascultăm:

Europarlamentarul Viorica Dăăăncilăă (aici, Adela Diaconu își modulează glasul ca după o lungă așteptare a publicului) a reușit, prin evenimentul organizat în Parlamentul European „Ia – simbol al comunităților românești din Europa” să promoveze tradiția poporului român, ia românească începând să aibă recunoaștere la nivel european, cât și internațional.

George Filip exultă:

Premiul de Excelență pentru Promovarea României în Uniunea Europeană merge către doamna Viorica Dăncilă!

În treacăt fie spus, evenimentul pentru care este premiată Viorica Dăncilă, Ia- simbol al comunităților românești din Europa, a fost un prilej numai bun pentru europarlamentara PSD și pentru colega sa, Maria Grapini, să facă o sesiune foto în costume populare românești, direct în inima Europei, la Parlamentul European. Cam asta a fost toată promovarea.

Maria Grapini și Viorica Dăncilă au promovat împreună ia în Parlamentul European. Foto: Facebook/Maria Grapini

„Un premiu care va fi pe poziția unu în inima mea”

Acum, laureata Galei urcă pe scenă, timid, la fel ca și predecesorii săi, pe muzica Tinei Turner. Când băieții de la laptopul din spatele scenei opresc „Simply The Best”cu un efect fade out, se aud doar vorbele Vioricăi Dăncilă:

„Mă onorează acest premiu, un premiu care va fi pe poziția unu în inima mea de român care dorește să promoveze România și românii! Așa cum, în competiții, participanții caută să ridice steagul românesc cât mai sus, în multe domenii de activitate, performanța și succesul aduc plusvaloare și noi, reprezentanții României în Uniunea Europeană, și nu numai, trebuie să facem acest lucru. Eu am făcut și voi face acest lucru pentru că toate acestea țin de identitatea noastră națională, reprezintă diversitatea în cadrul Uniunii Europene. Vă mulțumesc pentru acest premiu, vreau să vă felicit pentru această Gală a Performanței și Excelenței Românești, a evidențierii personalităților românești și sper ca, an de an, alți și alți români să fie mândri de realizările lor, iar noi toți să ne mândrim cu ei!”.

Cu asta, europarlamentarul Dăncilă coboară de pe scenă cu un surâs timid și lasă locul unei alte femei care este, deocamdată, cu mult mai celebră decât ea: Andreea Marin.

Mai târziu, acest premiu avea să fie consemnat atât pe site-ul Partidului Social Democrat, pe pagina de Facebook a Vioricăi Dăncilă, dar și în CV-ul actualului premier.

„Într-o atmosferă de înaltă clasă, am avut onoarea să particip la cea de-a 7-a ediție a Galei Performanței și Excelenței 2017 dedicată promovării și recunoașterii personalităților care au un renume în diverse domenii. Premiul de Excelență pentru promovarea României în Uniunea Europeană, pe care l-am primit din partea organizatorilor, mă onorează, dar în egală măsură mă determină să intensific proiectele de promovare ale țării noastre în UE. Suntem o țară care are cu ce se mândri și avem datoria să arătăm aceste frumuseți și tradiții și celorlalte țări”, scria Viorica Dăncilă pe Facebook.

Bianca Drăgușanu nu-și mai amintește întâlnirea cu Viorica Dăncilă

Atmosfera de înaltă clasă, avea să fie completată cu premii fără număr. După Viorica Dăncilă, pe scenă au mai urcat Dana Savuică (pentru debut scriitoricesc), Cristina și Mădălin Ionescu (cea mai frumoasă familie din showbiz), Nadir (premiu pentru originalitate în muzică), Mirela Vaida (cea mai directă vedetă TV), Bianca Drăgușanu (cel mai bun reality-show).

Memorabil pentru prim-ministrul României, premiul n-a însemnat mare lucru pentru ceilalți participanți. Contactat de Recorder, cântărețul Gabriel Cotabiță (premiu pentru contribuția adusă muzicii românești), ne-a spus că nu își mai amintește festivitatea: „Vă bazați pe un lucru pe care eu nu îl mai am demult – memoria”.

La rândul său, Bianca Drăgușanu a răspuns că nu își mai amintește de participarea Vioricăi Dăncilă la acest eveniment.

În fine, moderatoarea Adela Diaconu ne-a trimis și ea un răspuns la întrebarea: de ce Viorica Dăncilă?

„În anul 2017, dnei Viorica Dăncilă, pe atunci europarlamentar român, i s-a oferit distincția Premiul pentru promovarea României în Uniunea Europeană: „Ia – Simbol al comunităților românești din Europa”. La premierea doamnei Dăncilă au mai contribuit în acel moment și inițiativele avute în calitatea sa de europarlamentar de a promova tradițiile românești și demersurile făcute în recunoașterea bluzei românești (ia) ca element de unicitate în cadrul patrimoniului cultural european și internațional”.

Fotografie de grup cu o parte dintre premianții Galei Performanței și Excelenței. Foto: Facebook

Iunie, 2018. Viorica Dăncilă se pregătește să iasă din cabinetul său din Guvern, ușor crispată. Din noiembrie și până astăzi, numărul camerelor de filmat care o surprind în orice ipostază a sporit considerabil și credem că, dacă Bianca Drăgușanu sau Gabriel Cotabiță ar reîntâlni-o la vreun eveniment, astăzi și-ar aminti-o.

Între timp, Adela Diaconu a demisionat din PSD, continuă emisiunea de succes BV 01 ADE și se pregătește pentru Gala Performanței și Excelenței din 2018, o gală specială, dedicată Centenarului.

LISTA COMPLETĂ A LAUREAȚILOR LA GALA PERFORMANȚEI ȘI EXCELENȚEI 2017

 • Octavian Bellu – Premiul de excelență pentru intreaga carieră în gimnastică
 • Marian Drăgulescu – Premiul pentru promovarea sportului românesc în lume
 • Mihai Leu, pentru Trofeul Opel, Poiana Brașov – Cea mai bună etapă de Viteză în
  Coastă cu număr record de participanți după ’89
 • Viorica Dăncilă – Premiul de excelenţă pentru promovarea României în Uniunea Europeană
 • Andreea Marin – Premiul special pentru contribuţia la construirea unei lumi mai bune
 • Iuliana Tudor – Cea mai populară vedetă tv
 • Cătălin Botezatu – Ambasadorul României peste hotare prin fashion & lifestyle
 • Camelia Potec – Cel mai de succes preşedinte de Federaţie al anului 2017
 • „Starea nației”, cu Dragoș Pătraru – Cea mai bună emisiune de infotainment
 • Cristina Chiriac, fondatoarea brandului „Flori de Ie” – Ambasadorul iei românești
 • Simona Pătruleasa – Cea mai bună prezentatoare de știri
 • „Perfect Imperfect” cu Emma Zeicescu – Cea mai simpatică emisiune de știri
 • Dana Săvuică – Debut scriitoricesc
 • Monica Roșu, Campioana olimpică – Cea mai îndrăgită prezentatoare de știri sportive
 • Gabriel Cotabiță – Premiu de excelenţă pentru contribuţia adusă muzicii româneşti
 • Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului și Brașovul Vechi – Premiul pentru promovarea și activarea patrimoniului cultural național
 • Anamaria Prodan Reghecampf – Managerul anului 2017 în fotbal
 • Nicuşor Stan – Premiul de Excelenţă în wedding plannig
 • dietaminune.ro – Cea mai suprinzătoare carte despre nutriție
 • „Prietenii de la 11” Diana Munteanu și Florin Ristei – Cea mai distractivă și educativă emisiune
 • Cristina și Mădălin Ionescu – Cea mai frumoasă familie din showbiz
 • Cristina Herea – Premiul pentru eleganță în televiziune
 • Nicolai Tand – Cel mai elegant chef
 • Irina Columbeanu – Cel mai bun vlogger pentru copii
 • „Ambasad’Or Play” by Ana & Nicole Stan – Cea mai bună emisiune de lifestyle pentru copii din România
 • Mini Top Model Bianca și Eric Drăghiciu – Cei mai frumoși copii din România în 2017
 • Ela Crăciun – Vedeta cu cel mai citit blog de parenting din România
 • Nadir – Premiul pentru originalitate în muzică
 • Gabriel Toncean – Cel mai bun conducător sportiv
 • Cătălin Dezbrăcatu – Cel mai monden prezentator tv
 • Mirela Vaida – Cea mai directă vedetă tv
 • Revista Avantaje – Cel mai bun conținut editorial
 • „Te vreau lângă mine” cu Bianca Drăgușanu – Cel mai bun reality-show
 • „The Wall” cu Valentin Butnaru – Cel mai bun debut în divertisment
 • „WowBiz” cu Victor Slav & Andreea Mantea – Cel mai îndrăgit late night show
 • „Asta-i România!” cu Mihai Ghiță – Cea mai bună emisiune tv de reportaje
 • Diana Bart și Alexandru Constantin – Cel mai tare cuplu tv
 • Alexandru Răducanu – Premiul penru tv online cu cea mai rapidă ascensiune, Canal 33
 • Claudia Pavel – Cea mai activă solistă
 • Nausica – Cel mai bun designer de pret-a-porter
 • Mineli – Premiul de excelență pentru cel mai bun brand de încălțăminte românesc
 • Stela Popa – Cea mai fresh vedetă a știrilor tv
 • Yofi Hair Academy – Excelență și inovație în frumusețea și îngrijirea părului
 • Bucharest Fashion Week – Cel mai bun festival de modă din România
 • Roxana Nemeş – Cea mai atractivă interpretă
 • Simona Halep – Ambasadoarea României prin sport – Trofeul Galei Performanței & Excelenței 2017 (nu s-a prezentat să-și ridice premiul)
SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente