Un cutremur de peste 5 grade a zgâlțâit România în această săptămână. Cu câteva secunde înainte, telefoanele mobile au vibrat cu mesaje de alertă trimise, pentru prima dată, de Google, pe Android. Bucureștiul și alte câteva orașe au tremurat scurt. Apoi, a venit vestea că totul a rămas la locul lui. Și de data asta.

Știrea pe care nimeni nu și-o dorește, dar la care toată lumea trebuie să se aștepte e, însă, alta: un cutremur mult mai puternic, de peste 7 grade, va fi, mai devreme sau mai târziu, o realitate. E în stare statul român să facă față unor crize simultane? Cum pot fi atenuate efectele unui dezastru anunțat? 

O problemă apăsătoare și trei voci raționale în acest episod: Dragoș Toma-Dănilă, cercetător la Institutul de Fizică a Pământului, explică ce spun – sau ce refuză să spună – datele strânse deja despre ceea ce ar putea să vină; inginerul constructor Matei Sumbasacu, fondator al organizației neguvernamentale Re:Rise, face inventarul clădirilor cu cel mai ridicat nivel de risc și pune în discuție practicile companiilor din industria de construcții; în final, Alina Kasprovschi, directorul executiv al Fundației Comunitare București, povestește cum convinge cetățeni, instituții și oameni de afaceri că de unul singur e greu – spre imposibil – să supraviețuiești unui mare cutremur.

FOTO: MEDIAFAX FOTO/ Alexandra Pandrea


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de UniCredit Bank. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente