Demontarea unei manipulări. „Există o singură cheie de la camera cu voturi, care stă la mine”

„Ce-avem noi aici?”, spune moderatorul Mihai Gâdea în emisiunea „Sinteza Zilei” de miercuri seară de la Antena 3 și pe ecran încep să ruleze imagini video dintr-o cameră plină cu saci care conțin buletine de vot. Telespectatorii văd cum cinci persoane – patru bărbați și o femeie – intră în încăpere și merg pe culoarul lăsat liber printre saci. La indicația unuia dintre bărbați, un altul începe să caute într-un sac.

„Oooooo”, se aud în cor cei din platoul lui Gâdea. Cine sunt acești oameni? întreabă moderatorul. O voce din studio răspunde cu o siguranță dezarmantă: „Sunt membri USR“.

„Breaking news”, spune Mihai Gâdea, ca și cum ar fi spus „șah-mat“.

În timpul emisiunii, moderatorul Antenei 3 și invitații săi au prezentat această filmare, făcută într-una dintre camerele Biroului Electoral Sectorial al Sectorului 1, ca o dovadă că membri USR au intrat fără drept într-o sală în care sunt depozitați saci cu voturi și că ar fi suspecți de o evidentă fraudă electorală.

În aceeași seară, filmarea a fost preluată de candidatul PSD la Primăria Sectorului 1, Dan Tudorache, pe pagina sa de Facebook, cu mesajul: „Așa intră neprihăniții de la USR-PLUS în sediul Biroului Electoral al Sectorului 1. Noaptea, ca hoții!”.

Pe baza acestor imagini, și alți oficiali PSD – inclusiv președintele Marcel Ciolacu și fostul primar general Gabriela Firea – au acuzat USR de fraudă și au cerut repetarea alegerilor.

Pe parcursul zilei de astăzi, Jandarmeria Română și Biroul Electoral Sectorial 1 au transmis că ceea ce se vede în imagini este o activitate legală, de renumărare a semnăturilor de pe listele cu votanți de la o secție din Sectorul 1.

Pentru a elucida ce anume se întâmpla, de fapt, în înregistrările video prezentate de A3 ca dovadă a unei fraude electorale, am vorbit cu o parte dintre cei cinci surprinși în înregistrările difuzate de A3, cu oficiali ai biroului electoral de la Sectorul 1 și ai partidelor politice care au avut reprezentanți în noaptea de luni spre marți în biroul electoral de sector.

Procurorul Sprîncu: „Exista o singură cheie la acea cameră”

În imaginile de la Antena 3, cel care aprinde lumina în încăperea plină cu saci și intră primul este Nicolae Sprîncu, procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și președinte al Biroului Electoral Sector 1.

Astfel, reprezentanții biroului electoral au transmis, printr-un comunicat de presă, că „activitățile desfășurate în interiorul încăperii au avut ca obiect exclusiv ridicarea unui sac care conținea lista cu semnăturile votanților, sac care a fost înmânat președintelui secției de votare. Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou (…). În imaginile prezentate publicului apare președintele Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 care, împreună cu președintele secției de votare, au intrat în cameră pentru a ridica sacul care conține semnăturile votanților. Alături de aceștia se aflau și reprezentanți USR-PLUS, care în conformitate cu dispozițiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral”.

Despre emisiunea lui Mihai Gâdea, comunicatul menționează că prezentarea în spațiul public a evenimentelor a fost „denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului”.

Ulterior, întrebat de Recorder cine are cheie de la sala respectivă, procurorul Nicolae Sprîncu a răspuns: „Exista o singură cheie. Stă fie la mine, fie la doamna judecător”. Magistratul se referă la locțiitorul șefului biroului electoral, judecătoarea Andrada Albescu, de la Judecătoria Sectorului 1.

„În prezența domnului procuror, căutam în liste”

Pe parcursul zilei de astăzi, reprezentanți ai USR au spus că printre cei care se văd în filmare s-ar număra și un șofer al primarului încă în funcție, Dan Tudorache. Inițial, au vehiculat numele unui șofer de la DGASPC Sector 1, Dan Burcea. Contactat de Recorder, acesta a negat și că ar fi șoferul lui Tudorache, și că ar fi avut vreo legătură cu procedurile electorale.

La scurt timp, șefii USR au revenit cu un alt nume: Dan Istrate, și el șofer la DGASPC Sector 1. Acesta a declarat pentru Recorder că este, într-adevăr, membru în personalul auxiliar al Biroului Electoral al Sectorului 1, dar că nu ar apărea în imaginile difuzate la emisiunea lui Gâdea.

„La acel moment când e făcută filmarea eu nu eram în incinta BES, am chemat un coleg care m-a înlocuit. Eu am fost duminică până luni seara. Nu sunt șoferul lui Tudorache, sunt șofer angajat la DGASPC Sector 1”, ne-a spus acesta.

Istrate a mai explicat că nu e nimic anormal în activitatea din imaginile difuzate de Antena 3 și că era o obișnuință să se intre în camerele unde erau depozitate buletine de vot și liste de votanți, atunci când era nevoie să se renumere sau să se verifice anumite neconcordanțe:

„Se intra atunci când anumite secții aveau unele probleme, de exemplu nu le corespundeau buletinele cu semnăturile. În prezența domnului procuror și a președintelui secției de votare mergeam și căutam în listele de votare sau căutam buletinele nule. Atâta tot”.

Membru USR: „Procurorul rupea sigiliul, apoi punea sigiliu la ieșire”

Unul dintre bărbații care apar în imaginile prezentate ca „breaking news” și „cutremur absolut” de Antena 3 este Andrei Nicolaescu, candidat din partea USR la consiliul local al Sectorului 1.

Acesta ne-a explicat că motivul intrării în sala securizată unde erau ținute voturile a fost o neconcordanță de la secția 141 din sectorul 1.

pv_sv_b_141_ps_photo_t_20200929_213726-3

Procesul verbal de la Secția de votare 141 specifică pe ultima pagină că „s-au renumărat voturile la sediul BES”

„Erau mai puține semnături cu una decât numărul de voturi găsite în urne. Despre asta a fost vorba. Suma semnăturilor de pe listă trebuie să fie egală sau mai mică cu buletinele de vot din urnă. Așa că procurorul a zis hai să numărăm semnăturile din listele permanente, care erau în saci. Și chiar le-a numărat, d-aia am plecat la ora 2 de acolo”, a spus Nicolaescu.

Acesta a menționat că numai personalul auxiliar punea mâna pe sacii din acea încăpere, candidații observatori ai partidelor politice având voie doar să asiste.

„Singurul care are cheie de la acea cameră este procurorul. El ne-a chemat – hai, voi de la USR, să vedeți că nu se întâmplă nimic. El rupea sigiliul – că la ușă e sigiliu, el deschidea, intra, s-a găsit sacul cu listele de la 141, apoi s-a ieșit. Acolo nu intră nimeni fără procuror. La ieșire, el pune din nou sigiliu – adică o foaie, scotch, ștampila, semnătura lui. La fiecare ieșire, semna registrul, care era la ușă, la jandarm. Sala e păzită non-stop de un jandarm”, a explicat Nicolaescu.

Singura femeie dintre cele cinci persoane care apare în imagini intrând în sala cu saci este Diana Buzoianu, candidat din partea USR la Consiliul Local al Sectorului și observator prezent în noaptea de luni spre marți la Biroul Electoral al Sectorului 1.

„Nu există o singură înregistrare video cu momentul în care se intră în camera cu saci. Există zeci de înregistrări video. Pentru toate procesele verbale care au trebuit verificate, a trebuit să intre angajatul de la primărie, cu președintele de birou, cu observatorii care erau prezenți și voiau să vină. De fiecare dată, același proces. Și intrau inclusiv de la PSD. În sacul care e luat în imagine nici măcar nu erau voturi, era un sac cu listele de votanți de la secția 141”, a spus Buzoianu.

Reprezentantul partidului lui Voiculescu: „Eu n-am nicio suspiciune”

Un alt nume care a fost vehiculat ieri de conducerea USR că ar apărea în imaginile difuzate de Antena 3 este cel al lui Mihai-Florentin Gâlcă, reprezentant în biroul electoral al Sectorului 1 din partea Partidului Puterii Umaniste (social-liberal). Fondator al acestei formațiuni politice este Dan Voiculescu, care deține și trustul de presă Intact. Din acesta face parte și Antena3, televiziunea care a difuzat imaginile prezentate ca dovadă a unei fraudei electorale.

Contactat de Recorder, Gâlcă a confirmat că s-a aflat în sediul biroului electoral în acea noapte.

„Noi am fost prezenți de duminică. Nu este nimic în neregulă. Atribuțiile noastre sunt să verificăm. Normal că am fost, dar nu știu la care imagini vă referiți. Eu n-am nicio suspiciune la momentul de față”, a spus acesta, întrebat dacă a suspectat, în vreun moment, că s-a produs vreo fraudă electorală în acea noapte.

L-am contactat și pe moderatorul emisiunii Sinteza Zilei, Mihai Gâdea, pentru a-l întreba cum comentează faptul că reprezentanții biroului electoral al Sectorului 1 îl acuză, în comunicatul oficial, de „prezentare denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului”.

Răspunsul său a fost scurt: „Nu comentez. O să comentez diseară în emisiune”.

Cele mai recente