Efectul investigației Recorder: DNA s-a autosesizat și a deschis dosarul „Dumnezeul achizițiilor“

Serviciul Teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție s-a autosesizat și a deschis, săptămâna trecută, un dosar pentru abuz în serviciu în cazul afacerilor cu contracte PNDL derulate între primăriile din Constanța și firma Hercinic SRL. Recorder a prezentat în data de 19 februarie 2019 investigația „Dumnezeul achizițiilor“, un material care a adunat sute de mii de vizualizări în mediul online și care a fost preluat de mai multe televiziuni și publicații naționale.

Investigația arată cum Mădălin Iscru, preot la o parohie din județul Tulcea, a creat o rețea prin care, din poziția de administrator de firmă, a primit zeci de contracte finanțate de Ministerul Dezvoltării. Mai mult decât atât, în vara anului trecut, Iscru a deținut funcția de consilier la același minister. Reporterii Recorder au predat autorităților documentele care au stat la baza anchetei jurnalistice.

În paralel, un al doilea dosar a fost deschis și în județul Tulcea. La o zi după publicarea investigației, un comisar de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a descins în Primăria Stejaru și a ridicat mai multe documente. Omul legii aflase din ancheta jurnalistică faptul că primăria Stejaru a plătit firmei preotului Mădălin Iscru 100.000 de euro pentru a instala 46 de lămpi stradale în cătunul Altân Tepe. S-a deschis un dosar penal in rem (deocamdată este cercetată fapta și nu un făptuitor anume) pentru infracțiunile de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Cazul „Dumnezeul achizițiilor” a ajuns în atenția Poliției Tulcea după ce mai mulți cititori Recorder au trimis link-ul pe adresa de e-mail a instituției.

Nu este singurul exemplu de implicare cetățenească: mai mulți cititori ne-au trimis copii după plângerile pe care le-au făcut la DNA și răspunsurile instituției, care-i anunța că reclamațiile lor au fost direcționate către serviciul teritorial Constanța.

Cele mai recente

Clanul Marelui Alb

Biserica Ortodoxă este una dintre cele mai puternice și mai influente organizații din România. O instituție care, în contrast cu misiunea sa spirituală, și-a construit un adevărat imperiu financiar ale