Efectul investigației Recorder: DNA s-a autosesizat și a deschis dosarul „Dumnezeul achizițiilor“

Serviciul Teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție s-a autosesizat și a deschis, săptămâna trecută, un dosar pentru abuz în serviciu în cazul afacerilor cu contracte PNDL derulate între primăriile din Constanța și firma Hercinic SRL. Recorder a prezentat în data de 19 februarie 2019 investigația „Dumnezeul achizițiilor“, un material care a adunat sute de mii de vizualizări în mediul online și care a fost preluat de mai multe televiziuni și publicații naționale.

Investigația arată cum Mădălin Iscru, preot la o parohie din județul Tulcea, a creat o rețea prin care, din poziția de administrator de firmă, a primit zeci de contracte finanțate de Ministerul Dezvoltării. Mai mult decât atât, în vara anului trecut, Iscru a deținut funcția de consilier la același minister. Reporterii Recorder au predat autorităților documentele care au stat la baza anchetei jurnalistice.

În paralel, un al doilea dosar a fost deschis și în județul Tulcea. La o zi după publicarea investigației, un comisar de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a descins în Primăria Stejaru și a ridicat mai multe documente. Omul legii aflase din ancheta jurnalistică faptul că primăria Stejaru a plătit firmei preotului Mădălin Iscru 100.000 de euro pentru a instala 46 de lămpi stradale în cătunul Altân Tepe. S-a deschis un dosar penal in rem (deocamdată este cercetată fapta și nu un făptuitor anume) pentru infracțiunile de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Cazul „Dumnezeul achizițiilor” a ajuns în atenția Poliției Tulcea după ce mai mulți cititori Recorder au trimis link-ul pe adresa de e-mail a instituției.

Nu este singurul exemplu de implicare cetățenească: mai mulți cititori ne-au trimis copii după plângerile pe care le-au făcut la DNA și răspunsurile instituției, care-i anunța că reclamațiile lor au fost direcționate către serviciul teritorial Constanța.

Cele mai recente