Fact-checking cu Olguța Vasilescu: cum au ajuns țăranii din Buzău să aibă canalizare doar pe Facebook

Nu e ușor să scrii articole despre miniștrii Cabinetului Dăncilă!

În urmă cu câteva zile, ne-am apucat să lucrăm la un reportaj pornind de la o postare de Facebook a Olguței Vasilescu. Când am plecat pe teren, era ministrul Muncii. Până ne-am întors de pe teren și ne-am apucat de editare, trecuse la Transporturi. Acum, când publicăm reportajul, e gata să preia Dezvoltarea.

Cumva, Dumnezeul reporterilor a ținut cu noi și subiectul a rămas în picioare: e chiar despre rețele de apă și canalizare, lucruri pe care Olguța Vasilescu ar trebui să le rezolve la Ministerul Dezvoltării. Altfel decât inventând ceva ce nu există în realitate, așa cum a făcut-o în urmă cu două săptămâni.

Lucrurile s-au întâmplat astfel: pe 8 noiembrie, Olguța Vasilescu publică o postare prin care vrea să le dea peste nas „mincinoșilor care spun că Guvernarea PSD nu a construit nimic”. Ea face publică o listă cu zeci de localități din diverse județe ale țării unde, în ultimii doi ani, s-ar fi construit rețele de apă și canalizare date deja în folosință. „Și asta doar pe fonduri de la Ministerul Agriculturii!”.

Ne-am încăpățânat să verificăm și am ales, din lista publicată pe Facebook, două localități din județul Buzău unde, conform, Olguței Vasilescu, ar fi trebuit să existe canalizare. La Smeeni și la Vadu Pașii oamenii au fost, însă, șocați să audă o asemenea veste. Canalizare?! La ei?! S-a promis demult, dar nu s-a făcut nimic.

Primarii au ridicat și ei din umeri și ne-au arătat planșele pe care sunt desenate planuri. Urmează să se facă… dacă nu intervine ceva.

Până atunci, țăranii din Buzău rămân cu canalizare doar în fanteziile miniștrilor care se pricep să adune like-uri pe Facebook și să ne certe cu haștaguri veninoase: #pentrumincinosiicarespuncaguvernareapsdnuaconstruitnimic.

P.S. Pentru a nu cădea în patima generalizării, am verificat la Ministerul Agriculturii (care a coordonat Programul Național de Dezvoltare Rurală) dacă în vreuna din zecile de localități invocate de Olguța Vasilescu s-au finalizat rețeale de apă sau canalizare. Ni s-a transmis că nu există date care să ateste finalizarea vreunui proiect, toate fiind, la acest moment, „în diferite stadii de realizare a lucrărilor(…) sau în desfășurare de achiziție publică”.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente