Ghid de utilizare a Sistemului Electronic de Achiziții Publice, platforma care îți arată cum sunt cheltuiți banii tăi

După publicarea investigației „Dumnezeul achizițiilor”, am primit zeci de mesaje și comentarii în care oameni din toată țara ne solicitau să le explicăm cum pot afla achizițiile făcute de primării, consilii județene sau alte instituții care le administrează taxele și impozitele.

Puțină lume știe că o bună parte din aceste informații sunt la câteva click-uri distanță. Asta pentru că în momentul aderării la Uniunea Europeană, una dintre condiții a fost ca România să creeze o platformă online unde instituțiile publice sunt obligate să-și înregistreze contractele și unde orice cetățean poate să urmărească atribuirea acestora.

Așa a apărut Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), care, în noua sa versiune, poate fi accesat la această adresă: https://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub. Refacerea site-ului a costat 27 de milioane de lei, însă nu vă așteptați să funcționeze perfect și să fie ușor de folosit.

De aceea, am creat un tutorial video în care explicăm cum pot fi accesate cele mai importante funcționalități ale acestei platforme: căutarea contractelor atribuite direct și a licitațiilor.

Nu vă așteptați ca la fiecare căutare să descoperiți o fraudă. Este, în primul rând, un exercițiu civic prin care puteți monitoriza cum sunt cheltuiți banii voștri.

Cele mai recente