HARFELE SĂPTĂMÂNII (29) S-a luat Ciorbea de treabă: Avocatul Poporului analizează un caz de diaree cu încălcarea Constituției

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

 • În timp ce țara era ocupată să organizeze marșuri pentru viață, în comuna Voineşti (județul Vaslui) s-au petrecut următoarele: Mihai Cristinel Chircu, patron de magazin, a constatat, în urma evaluării periodice a caietului de sub tejghea, că o localnică de 18 ani figurează cu suma de 900 de lei datorie. Estimând că șansele de a recupera banii sunt minime, Chircu a urcat-o pe tânără în mașina personală și, după ce a bătut-o și a agresat-o sexual, a considerat datoria stinsă. Ziarul “Vremea Nouă” relatează că acest viol a dat peste cap comunitatea din Voinești: deși victima prezenta urme vizibile de agresiune, iar Chircu a fost arestat pentru 24 de ore, lumea consideră că fata e cea vinovată și că patronul a fost chiar generos când a estimat prețul violului la suma de 900 de lei. N-ar fi exclus ca, de acum înainte, cunoscută fiind generozitatea lui Chircu, bărbații din Voinești să-și trimită muierile la magazin când vor să ia câte-o sticlă de băutură pe datorie.
 • Doi olteni harnici din satul Preajba (jud. Dolj) au pus mâna de-au peticit strada care le oferă acces către case. După ce-au terminat treaba, a venit poliția și le-a făcut o frumusețe de dosar penal, ca să se învețe minte să nu mai repare ei. Păi dacă am face toți așa unde am ajunge? Din ce-ar mai trăi asfaltatorii, de unde ar mai lua primarii noștri câte-un parandărăt? Chiar așa, să le luăm pâinea de la gură?
 • Un bărbat din Pătârlagele (jud. Buzău) a fost lovit de o poftă pe care n-a putut s-o stăvilească sub niciun chip: avea chef de o fasole cu cârnați și mai mult nimic. De ce n-o fi pus nevasta să-i facă nu știm să vă spunem, dar ar fi fost mai bine dac-o punea. Așa, l-a mâncat în cur să se ducă la un magazin din localitate și să cumpere o conservă. După cum s-a stabilit ulterior la inspecția sanitară, în stocurile magazinului se aflau șase conserve de fasole cârnați, pe care cetățeanul nostru le-a cântărit din priviri și, cumpânind bine, a ales-o pe una dintre ele. A mâncat-o cu poftă și atâta i-a fost: l-a dat în botulism (afecțiune gravă, căutați pe internet!). Inspectorii sanitari au stabilit că celelalte cinci conserve nu erau infestate, ceea ce ne face să spunem: dom’le, teribil ghinion și a dracu nevastă! Să nu-i faci tu bărbatului o fasole cu cârnați!
 • Ne-am tot hăhăit noi pe-aici pe seama faptului că românii nu se mai satură de băutură, dar lucrurile devin din ce în ce mai grave. Prin Hunedoara, șoferul unui microbuz școlar a avut atâta minte încât s-a urcat băut la volan și s-a răsturnat cu tot cu cei 17 elevi pe care îi ducea către școală. 13 copii au fost răniți în accident. Despre șofer nu știm nimic și nici nu ne interesează. N-are rost să ne pierdem vremea cu proștii.
 • Așa e viața, timpul nu iartă pe nimeni: în timp ce bande de lupi tineri se avântă cu entuziasm către Europa Occidentală, infractorii bătrâni se lasă ușor către țară. De la Vaslui, aflăm că renumitul “Fantomă”, infractor cu ștate vechi pe Bătrânul Continent, s-a întors în orașul natal și fură pe lângă casă. El a fost prins în timp ce încerca să dea o spargere la un magazin de bijuterii din Vaslui, iar ziarul “Vremea Nouă” a reușit să culeagă această declarație superbă, aparținând unui martor al încătușării lui “Fantomă”: “Îl cunosc, am furat cu el p-afară. Dacă a ajuns să fure acasă, înseamnă că nu mai poate”. Desfășurarea jafului ne indică faptul că, într-adevăr, “Fantomă” nu mai poate. După ce a băut câteva sticle de vin, el a intrat în magazin și, fără să spună vreun cuvânt, a băgat mâna în vitrină după ceva bijuterii. Pe cât de simplu, pe atât de ineficient. Vânzătoarea, când a văzut că e luată de proastă, a trântit geamul de la vitrină și i-a prins degetele lui “Fantomă”. Cu mare greutate a reușit el să-și scoată degetele din prinsoare, însă, în momentul în care a dat să o ia la fugă, s-a împiedicat și s-a prăvălit la pământ. Beat și apăsat de sentimentul eșecului “Fantomă” nu s-a mai putut ridica până când au venit polițiștii și l-au luat de subțiori, trântindu-l în dubă. Astfel a căzut cortina peste cariera unui mare infractor.
 • Și ca să vă dați seama ce spectru infinit de hoție există în fibra poporului român vă prezentăm două cazuri senzaționale de infracțiuni informatice. Un hacker bucureștean a spart codurile cartelelor RATB și merge gratuit cu toate mijloacele de transport în comun (mai ceva ca pensionarii). În tot acest timp, un bărbat din Deva a descifrat codurile unui automat de lapte din oraș și a sustras o canditate uriașă de monede de 50 de bani. Na! Mai dați like&share la știri cu olimpici la informatică!
 • Ne deplasăm la Arad, dar rămânem la capitolul infractori. Un arădean a fost tâlhărit de cinci indivizi de etnie romă la intersecția dintre Bulevardul Revoluției și Calea Iuliu Maniu. Victima a fost bătută cu pumnii și apoi deposedată de portofel, telefon mobil, încălțăminte, articole vestimentare. Rămas, la propriu, în curul gol, bietul om a anunțat organele de poliție care, după numai câteva ore, i-au identificat pe atacatori. Unul dintre ei era încălțat cu adidașii cetățeanului tâlhărit.
 • Premiul pentru cel mai cu harfă titlu al săptămânii merge la “Ziarul de Iași”, pentru acest splendid: „Colonoscopia, o călătorie în interiorul colonului”.
 • Care aveți nevoie de două aparate de sudură și o mașină de spălat sticle? Le vinde Fiscul din Iași sau mai bine zis se chinuie să le vândă pentru că nu le ia nici dracu. E a patra oară când le scoate la licitație, doar-doar s-o îndura cineva să-i scape de ele.
 • La Brăila s-au furat, săptămâna asta, până și tomberoanele de pe stradă, cu tot cu gunoiul din ele. Nu mai există nicio limită. Marian Dragomir, primarul Brăilei, n-a mai avut puterea să spună decât atât: „Este foarte trist…”. După câteva zile de tristețe, edilul a zis că trebuie să rezolve cumva problema curățeniei, așa că i-a transformat pe polițiștii locali în paparazzi. Astfel, agenții stau pitiți prin tufișuri și îi filmează pe brăilenii care aruncă gunoaie pe stradă (păi unde să le arunce, dacă tomberoane nu-s?!), urmând ca imaginile să fie difuzate la televiziunile locale. Primarul Dragomir speră că brăilenilor o să le fie rușine când se vor vedea la televizor și nu vor mai arunca. Nouă ne place ideea: românul dacă nu-l dai la televizor nu te poți înțelege cu el.
 • De când s-a pus alde Petre Daea pe împărțit subvenții la toată lumea, mănâncă și escrocii o pâine pe lângă el. Astfel, în această perioadă a luat amploare “metoda APIA”, din care spicuim și noi un caz: o femeie de 57 de ani din Bacău a fost înșelată cu 1.000 de lei de către un cetățean necunoscut care s-a dat drept inspector APIA și a promis că-i va facilita obținerea de subvenții. Așteptăm cu nerăbdare și apariția metodei “Petre Daea”, în care câte-un escroc va intra noaptea peste oameni în case pretinzând că e ministrul agriculturii.
 • Și încă o șarlatanie de tip „metoda…”. Se numește „metoda ziarul” și provine de prin părțile Ardealului. Niște nemernici au aplicat-o, săptămâna asta, la Alba Iulia. Hoțul intră într-un bar și oferă clienților, spre cumpărare, diverse publicații, în general tabloide, care au avantajul că distrag mai ușor atenția. Cu ochii la nurii de pe prima pagină, fazanul nu realizează că i s-a subtilizat telefonul mobil de pe masă. Până se dezmeticește el, șarlatanul e deja în alt bar, la altă masă. Acum vedeți de ce nu vrem noi să trecem Harfa pe print?
 • A fost ziua Poliției Române săptămâna asta, prilej de chiolhanuri pentru șefi și de sfințit sedii. A fost sfințit și sediul Poliției Satu Mare, o clădire istorică a cărei reabilitare a început acum 10 ani și nu s-a terminat nici până în zilele noastre. Au sfințit-o degeaba, că nici meșterul Manole, cu toată priceperea lui, nu ar putea face recepția lucrării. E blestemată să înghită fonduri (un milion de euro până acum) și să nu se vadă nimic.
 • Unui nemernic care a venit cu concubina la spitalul de urgență din Iași i-a cășunat pe un biet aparținător din incinta unității medicale, acuzându-l pe acesta din urmă că se uită drăgăstos la femeia sa. După ce și-a dat concubina pe mâna doctorilor, nemernicul a revenit în sala de așteptare, unde s-a năpustit cu pumnii și cu picioarele pe aparținătorul ieșean, care nu făcea altceva decât să stea în cur și să se uite și el. Ba l-a mai și mușcat de gât și de urechi. Când a văzut că este pe cale să fie mâncat, aparținătorul a început să lovească și el, așa că cei doi ieșeni au ajuns, la rândul lor, pe mâna medicilor. Femeia care a aprins spiritele între ei a fost externată imediat, căci nu avea decât un amărât de sevraj. Ea s-a dus acasă și, în starea în care era, este posibil să nu fi aflat ce-a făcut al ei în sala de așteptare. Nemernicul gelos era și el consumator de droguri. Demenți!
 • Unui minor de 12 ani din Simeria i s-a făcut poftă să conducă o mașină mică, așa că a furat una și i-a dat talpă. A gonit cu ea toată ziua de 20 martie. Abia la orele 22.55 au reușit maturii simerieni să pună gheara pe el. L-au înhățat polițiștii într-o benzinărie, pe când minorul coborâse să alimenteze și să-și ia un Red Bull și țigări, că mai avea de condus.
 • Să vedeți ce nemernicie se petrece la Târnăveni (județul Mureș). Nemernicul de primar s-a înhăitat cu șefii supermarketurilor Penny, Lidl și Profi (nemernici și ei) și s-au pus cu răul pe cerșetori. S-a făcut o masă rotundă (încărcată probabil cu bunătăți de la supermarket) în care edilul și șefii de magazine au concluzionat că cerșetorii sunt purtători de viruși și prezintă pericol de contaminare mai ales când se află în preajma supermarketurilor mai sus menționate. Cetățenii Târnăveniului au fost somați să nu se mai apropie de ei și să sune la 112. Harfa.ro îi bate obrazul primarului din Târnăveni (nu așa se rezolvă problema sărăciei la dumneata în Târnăveni, primarule!).
 • Trei scurte dări de seamă cu privire la inadecvarea poporului român: Ziua Mondială a Poeziei (21 martie) a fost serbată la un liceu din Piatra Neamț printr-un concurs de eseuri despre Biserica Ortodoxă Română. Ziua Mondială a Teatrului (27 martie) va fi serbată la Pucioasa (județul Dâmbovița) cu printr-o cursă de biciclete. Sărbătorile Pascale – moartea și învierea Domnului – vor fi prăznuite în Alexandria (județul Teleorman, firește) printr-un mare concurs organizat de primărie. Tema competiției: cel mai bun cozonac de casă.
 • Sâmbătă a fost Buna Vestire, dar și Ziua Cucului. Tradiția populară a țării din care – vrem/nu vrem – facem parte spune că de astăzi începe să cânte cucul pe la noi. Să cânte, n-are nimeni nimic cu el. Noi cu nemernicii din PSD avem ce-avem.
 • Un flăcău de 19 de la un liceu teologic din județul Neamț a incendiat mai multe grajduri ale țăranilor din comuna Borlești, din cauza faptului că era pompier voluntar dar nu-l chema nimeni, niciodată, la stingerea incendiilor. În perioada 13 ianuarie – 13 februarie 2017, tânărul teolog-pompier a produs patru incendii la anexele gospodărești ale unor amărâți. Nemernicul se scula la 2-3 noaptea, punea foc și tot el anunța pompierii, așteptând ca mai apoi pompierii să-l alarmeze și pe el ca să meargă la stingerea incendiului. Bineînțeles că pompierii nu-l alarmau iar asta îl frustra enorm. Până la urmă l-au prins. Pagubele produse de acest nemernic de teolog de pompier frustrat se ridică la 36.000 de lei. E în arest și o să facă pușcărie. Ce ți-e și cu voluntariatul ăsta! Nu mai bine stăm noi degeaba?
 • Crește pe zi ce trece consumul de antigel în zona Moldovei. Săptămâna asta, un tânăr din Neamț a turnat la antigel în el până a intrat în comă. Moldoveni, beți mai cu măsură, că se prind ăștia și scumpesc antigelul și dup-aia suferim cu toții.
 • Un brăilean de 46 de ani a vrut să glumească cu vecinul său și s-a făcut că dă cu mașina peste el. Vecinul, știind că cvadragenarul de la volan nu are premis de conducere, s-a speriat și s-a aruncat într-un șanț. A ieșit scandal: „ce-ai, vecine, nu mai știi de glumă?”/ ”nu, vecine, nu așa se glumește”. A venit poliția și i-a făcut dosar penal cvadragenarului. Harfa.ro se declară împotriva împotriva glumelor proaste și a oamenilor fricoși.
 • În județul Bistrița Năsăud s-a furat o casă de vacanță. Nu, nu e vorba de retrocedări ilegale sau de acte de proprietate măsluite. Nu, fraților. S-a furat. Adică, acum câteva săptămâni, într-o noapte, un cetățean s-a urcat pe casă de vacanță, a dat jos acoperișul, după care a dezmembrat pereții de lemn, ușile și geamurile, a urcat totul într-o autoutilitară și a plecat. Când au venit proprietarii pentru o binemeritată vacanță la casa de vacanță au mai găsit numai fundația și peretele unei sobe. Ce vă facem oameni buni dacă vă faceți casele afara… Normal că se fură.
 • Știți cât de mult îl apreciem noi, la Harfa.ro, pe avocatul poporului, dl. Victor Ciorbea? Nu demult v-am dat de v-ați făcut postere cu el. Mai țineți minte cât am tras de el să zică ceva când a fost problema cu Ordonanța 13? A trebuit să se ducă președintele țării în biroul lui și să-l roage să se autosesizeze. Însă noi trebuie să înțelegem că Avocatul Poporului are și el prioritățile sale, nu se autosesizează așa, la orice mizilic. Uite, de exemplu, săptămâna asta a avut motive solide să se autosesizeze: 5 copii de la o grădiniță din Piatra Neamț au făcut diaree și au ajuns la spital cu grețuri. Ciorbea investighează ce-au mâncat ăia micii, sub aspectul posibilei încălcări a Constituției privind protecția copiilor și a tinerilor. Deci, de-acuma știți: când vă face copilul febră, colici, diaree, roșu-n gât, în drum spre farmacie treceți și pe la Avocatul Poporului.

Screen Shot 2017-03-26 at 3.40.10 PM

 • Stați că avem un caz pentru avocat: 29 de adolescenți buzoieni de la un liceu pentru nevăzători s-au intoxicat cu piure cu carne de porc. Vedeți domnu’ avocat al poporului că poporul nostru, de nemernic ce e, le dă toate lăturile la copiii ăia, profitând de faptul că oricum ei nu văd ce e în farfurie. De fapt, nici ăsta nu e de avocatul poporului. Noi am avea nevoie de o instituție nouă, care să se ocupe de bătaia cu parul a nemernicilor. Să-i bată cu lacrimi în ochi, cum îi bate Moromete pe ai lui înainte să plece cu oile la București.
 • S-au pus PSD-iștii pe glume. Au mai slăbit protestele și s-au mai luminat și ei la față, săracii. După ce Decebal Făgădău, primarul Constanței, a mitraliat asistența, la o conferință, cu replica „altă întrebare”, sâmbătă seară s-a găsit și Liviu Dragnea să facă o harfă și a postat asta:dragI-a sărit tot Facebook-ul în cap, că nu se glumește cu lucrurile astea. Lăsați-l, oameni buni, să se mai veselească și el, că poate e ultimul lui echinocțiu în libertate. La toamnă nu mai are ce ceas să dea înapoi, că i-l iau ăia odată cu șireturile.
Cele mai recente