HARFELE SĂPTĂMÂNII (31). Tragica situație a giurgiuvenilor de pe strada Prieteniei

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

 • La Arad, un cetățean de etnie romă a găsit pe stradă un portmoneu plin cu bani (650 de euro și 2934 de lei), și ce credeți c-a făcut cu el? Haideți, că știm la ce vă gândiți! Ei bine vă gândiți degeaba pentru că cetățeanul nostru a dat de pământ cu toate prejudecățile voastre și s-a dovedit om de omenie. Nu i-a trebuit dom’le, a mers la Poliție și i-a înapoiat pierzătorului portmoneul cu tot cu banii aflați înăuntru. Totodată, el i-a cerut proprietarului să facă o mică donație către copiii orfani din localitate. Români, țigani, unguri sau ce origini om avea fiecare, să luăm cu toții exemplu de la acest cetățean de etnie romă!
 • Cum dracu’ or fi construit comuniștii pe la Bârlad că unii oameni au în casă tabloul electric care alimentează tot blocul. Un bârlădean aflat în această situație n-a mai putut răbda și a intrat în greva foamei pe termen nelimitat: el și-a motivat gestul explicând că tabloul se supraîncălzește, iar siguranțele pot exploda la el în casă, provocând un dezastru. La locuința grevistului s-a deplasat însuși primarul Bârladului, care s-a crucit și el când a văzut că omul are tabloul blocului în holul garsonierei și a admis că situația este delicată. Grevistul s-a arătat bucuros de atenția acordată de autorități, dar refuză să iasă din foame și cere să i se dea o altă locuință. Îi dăm și noi dreptate bârlădeanului (nu e ușor să stai cu tabloul în casă, să-ți bâzâie alea ca toți dracii), dar nu putem să nu remarcăm că a început să protesteze chiar acum, când a venit primăvara. Ehe, bârlădene, astă iarnă, pe gerurile alea, era bine când se supraîncălzea tabloul, așa-i?
 • Ca tot românul care locuiește la bloc, un băcăuan a stat și s-a gândit cum să facă el să beneficieze de mai mult spațiu, să aibă loc de un butoi cu varză pentru la iarnă, să pună și niște murături, să depoziteze tot ce îi trebuie. Și pentru că stătea la parter, ce i-a dat prin cap băcăuanului? Ia să înfigă el în bloc rămășițele trupești ale unei autoutilitare, să facă, așa, ca un balconaș. Da, domnule, a băgat o dubă-n bloc, și acum iese în maieu la fereastra dubei și se uită la lume. Băcăuan. Ia uite ce frumos a făcut:

  Băcăuanul de la parter și duba sa. Credit foto: Petrea Pascutoi
  Băcăuanul de la parter și duba sa. Credit foto: Petrea Pascutoi
 • Premiul pentru cel mai cu harfă titlu al săptămânii merge la acest emoționant exemplar din Jurnal Giurgiuvean: “Doctorul Horia Lăzureanu a plecat la Ceruri să vindece îngeri și apoi să-i picteze”.
 • Deși Harfa.ro a atras atenția asupra pericolelor la care se expun cei care umblă cu miez de nucă la ei, iată că un focșănean a fost jefuit de sute de kilograme de miez de nucă (dar și de prune uscate) la Galați. Hoții au zis că pun mâna și cumpără, dar au urcat marfa în portbagaj și i-au dat talpă, făcându-se nevăzuți. După 27 de ani în care s-a ciordit cam tot ce era de ciordit pe cuprinsul țării, cam asta a mai rămas de furat: miez de nucă și prune uscate.
 • Deși Harfa.ro a sesizat de acum un an că tot sudul României pute a căcat, credeți că s-a întreprins ceva? Nu s-a întreprins. Iată, de pildă, cazul orașului Giurgiu. Giurguvenii nu mai pot sta de mirosul insuportabil lăsat în urmă de tiriștii care-și fac nevoile pe unde apucă, atunci când tranzitează Giurgiul. Se pare că șoferilor de TIR le este teamă să-și ostoiască nevoile trupului pe teritoriul Bulgariei și se țin până la Giurgiu. După ce pătrund în țară la noi, TIR-iștii coboară repede din cabine și se deșartă pe unde apucă, cei mai afectați fiind giurgiuvenii de pe strada Prieteniei (aflată chiar lângă graniță, treci Podul Prieteniei și dai în ea). Bieții oameni sunt disperați și se vaită că nu mai pot suporta mirosurile, motiv pentru care facem apel către toți șoferii de TIR care pătrund pe teritoriul țării noastre prin Vama Giurgiu: mai defecați, fraților, și pe la bulgari, că nu vă acuză nimeni de trădare de țară!
 • Din mediul rural, semnalăm și această harfă cu parfum aparte: un motociclist fără permis a acroșat mortal o gâscă pe Strada Vânătorului în comuna Letca Nouă din județul Giurgiu.
 • După ce s-au dat toți ai satului cu curul de pământ că unde o fi o minoră de cinșpe ani din Gorj, dispărută de acasă pe 1 aprilie, s-a lămurit totul. Era plecată la un băiat, câteva comune mai încolo, pe raza județului Dolj. Nu era nicio Balenă Albastră la mijloc, stați liniștiți. S-a dus și ea ca femeia tânără la bărbatul din proximitate.
 • O fetiță de 12 ani din Târgu Jiu a vandalizat Coloana Infinitului, scriind prostii specifice vârstei pe opera lui Brâncuși. Ea a fost amendată cu 500 de lei. Bine i-au făcut, dacă n-au știut ăi bătrâni s-o educe. Altceva vrem însă să subliniem: plăvanului de Iohannis, când s-a așternut cu curul pe Masa Tăcerii, nu i-a mai făcut nici dracu’ nimic.
 • Un bărbat vâlcean este cercetat pentru ultraj după ce l-a făcut pe un polițist „gălbejit”. Necazul s-a întâmplat în localitatea Drăgășani. Acum, și polițistul să se supere dintr-atâta lucru… Putea să-i zică mult mai rău, e puiuț polițistul, nu știe mersul.
 • Un brăilean din satul Țepeș Vodă a pătruns prin efracție în casa unui consătean și a sustras un televizor color. El a reușit să scoată televizorul pe geam și apoi a luat-o la fugă cu aparatul în brațe. În timp ce fugea, hoțul s-a împiedicat într-un bolovan, a căzut la pământ și a făcut praf televizorul pe care tocmai îl furase. Nefericitul a rămas cu buza umflată și s-a mai ales și cu dosar penal. Ce dreptate e asta, Doamne? Le pui piedică la găinarii care fug cu televizoare în brațe, dar la alde Dragnea stai și te uiți cum își ascunde milioanele prin Brazilia.
 • Un cetățean de 60 de ani, din Constanța, s-a spânzurat în fața patronului său pe motiv că acesta nu voia să-l ajute să iasă, anticipat, la pensie. Disperat, omul a legat o frânghie de oblonul unui camion și și-a înfășurat-o pe după gât. Patronul a sărit repede și a tăiat frânghia, însă nu se poate spune că a reușit să împiedice tragedia. Angajatul se află în comă și nu se știe dacă mai scapă. Vedeți ce se întâmplă când mărești în neștire salariile bugetarilor și crești nivelul pensiilor? Ajunge lumea să-și pună ștreangul de gât decât să mai lucreze la patron.
 • Într-o școală din Târgu-Jiu, elevilor li s-a scăzut nota la purtare pentru că au dat niște like-uri pe Facebook. Unul dintre ei a făcut un meme (poză cu text aplicat peste ea) în care apare un profesor din școală și i-a dat drumul pe rețeaua de socializare. Conducerea școlii s-a revoltat atât de tare încât tuturor elevilor care au dat like pozei cu pricina li s-a scăzut câte un punct la purtare. Noi zicem că cel mai bine ar fi să dea Gabi Firea o fugă până la Târgu-Jiu și să-i învețe și pe copiii de-acolo cum să se ferească de pericolele internetului și să nu mai cadă în astfel de capcane.
 • Încheiem cu această știre: vă informăm că a venit cu adevărat primăvara. Doi boschetari din Bârlad au fost prinși la furat de lalele din fața Primăriei. Și dacă tot ați aflat aceste amănunte, ascultați și acest cântecel care descrie, ca nimeni altul, Bârladul. Are harfă Dragonu’, cantautorul. I-auzi:

 

Cele mai recente