HARFELE SĂPTĂMÂNII. Parlamentarii se apucă de treabă! Un deputat liberal și-a luat o drujbă și merge pe la oameni pe acasă să le taie lemnele

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

– Un parlamentar român s-a apucat să taie lemne la oameni, prin curți. Săptămâna asta, Pavel Popescu, deputat PNL de Timiș, și-a cumpărat o drujbă pentru a ajuta la debarasarea copacilor căzuți pe străzi în urma furtunii din Timișoara. Rămas cu drujba în proprietate, PNL-istul s-a gândit că dacă tot are program lejer la Parlament, să se apuce să taie lemne de foc la oameni. El a postat pe Facebook și numărul său de telefon (0757 789 955), pentru programări. Ideea e splendidă. Le cerem tuturor parlamentarilor ca, dacă tot tot încasează câte două sute de milioane pe lună stând degeaba, să-și aleagă fiecare câte o meserie, să-și lase numerele de telefon la vedere și îi chemăm noi când avem de zugrăvit, de înlocuit o țeavă, de sudat o tobă la Logan. Dacă fac lucrarea ca lumea, poate-i mai votăm și în 2020.

– Ce se mai dezbate prin Consiliile Județene ale țări? Treburi serioase, planuri pentru școli și spitale noi, infrastructură rurală? Nu, oameni buni, sunt altele mai importante. Consiliul Județean Neamț a lansat o dezbatere publică cu privire la artiștii care vor concerta de Crăciun în Piatra Neamț. La CJ Vrancea dezbaterea săptămânii s-a purtat pe seama unui monument: Ovidiu Burdușa, un consilier PNL, a venit cu propunerea de a se ridica la Focșani monumentul vrânceanului mort la muncă, în străinătate! Burdușa a muncit și el în Italia și crede că românii răposați prin țări străine merită și ei un monument cât de mic acolo. Conform documentației, lucrarea monumentală urma să reproducă trupuri omenești fugind de mâncând pământul, cu valizele în mâini, spre Occident. Un consilier PSD, pe nume Valentin Ochean, a omorât din fașă inițiativa dușmanului său politic, spunând că, ce, domne, că românii din străinătate ne-au făcut țara de râs, iar acuma, când se duce și el ca omul, în vacanțe pe-afară, trebuie să lase garanție mai mare la închirierea unei mașini doar pentru că este român. Și a murit toată chestia cu monumentul căpșunarului mort. Acum, presa vrânceană se ceartă ba că Burdușa are dreptate, ba că Ochean a cam zis adevărul. Astea sunt problemele Vrancei, nu spitalele pline de jeg și viruși, nu școlile de secol XIX, nu zecile de mii de WC-uri din fundul curții.

– Și nu că ținem cu PSD-istul de mai sus, dar tot săptămâna asta am aflat din Gazeta Românească, ziarul românilor din Italia, că doi ciobani români de la stâna Susine din localitatea Polsa, provincia Trento, au băut până n-au mai putut, apoi bineînțeles că între ei au apărut mici disensiuni, iar de-aici n-a mai fost decât un pas până când au pus mâna pe niște pari și pe sapele din dotare și au început să-și dea în cap. După un timp s-au împăcat și s-au culcat. Fatalitatea a făcut ca cel mai în vârstă dintre ciobani (Stelian Codreanu, 46 de ani) să moară în somn, în urma leziunilor suferite la cap. De moartea sa este anchetat al doilea cioban Viorel Adrian Iordache (36 de ani). Propunem ca monumentul românului mort în străinătate să înfățișeze cât mai artistic cu putință doi oameni făcându-și rău unul altuia.

– După furtuna din vestul țării, autoritățile de pe la noi reacționează – tipic impostorului urechist – la orice bătaie de vânt. Am văzut, săptămâna asta, un spectacol sinistru cu Gabriela Firea în rol principal. Dar fenomenul a fost prezent în întreaga țară, să știți. Bunăoară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a redactat un cod de bune practici în caz de furtună. Din el am aflat, între altele, că dacă simți că să ți se ridică părul de pe cap e posibil să vină un fulger mare. Da, neplăcută situație pentru Răzvan Theodorescu. 

– Stați așa, nu risipiți toate înjurăturile pe autorități, că nici cetățenii nu sunt mai breji. Știți aplicația Safety Check de pe Facebook? Ea se folosește în cazul unor dezastre naturale sau atentate teroriste – cetățenii apasă acolo pe buton și anunță că sunt bine și își oferă unii altora ajutor. Nu și în spațiul carapato-danubiano-pontic. Noi nu! Am avut furtuna asta devastatoare la Timișoara și, bucuroși că pot să se joace cu Safety Check-ul, ai noștri au dat năvală pe Facebook întrecându-se în miștouri. Celor afectați de furtuna din Vestul țării, li se oferea, pe această cale, “apă sfințită de prune”, în timp ce alții solicitau ajutor pentru organizarea unui bairam cu panarame. Cam atât e de pregătită țara pentru înfruntarea unor catastrofe naturale.

– Un șofer de ambulanță din Mehedinți îi dădea talpă, ca să ajungă repede, să salveze viața celui care chemase ajutor. În goană, Ambulanța a acroșat un porc mistreț, acesta suferind, din păcate, răni incompatibile cu viața. Ca la un semn, din boscheți a și ieșit repede un Garcea, dând bună seara. Reprezentantul legii și-a tras cașcheta mai pe ceafă și a decretat: ambulanțierul n-a adaptat viteza la condițiile de mers și e suspect de braconaj! L-a amendat conform (procedura înainte de toate!) și l-a reținut două ore pe câmp. Și bolnavul? Ambulanțierul a trimis el vorbă după altă ambulanță, că nu te joci cu Poliția română când iese la vânătoare de braconieri.

– Vești proaste pentru botoșăneni! Presa locală anunță nici mai mult, nici mai puțin decât că s-a vândut centrul orașului. Capul sus, moldoveni!, n-are nimic, bine că n-a fost trecut Botoșaniul pe malul Dunării, să-l ia domnul Dragnea pe tot ca pe Insula Belina.

– Alte vești proaste pentru botoșăneni! De această dată, ne adresăm polițiștilor din județ și îi informăm că nu mai sunt bani pentru spălarea autoturismelor din dotare. S-a terminat cu boieria! De acum, fiecare polițist botoșănean, în mod frumos, organizat, să pună mâna pe furtun și pe perie și să-și lustruiască singur Loganul. O să fie greu, dar meritat.

– De fiecare dată când comite o gafă (și comite destul de des!), Liviu Pop, regretabilul ministru al Educației, insistă să vină cu explicații și reușește să ne arate că nu e chiar atât de incompetent pe cât credem noi. E mai rău! Pentru că nu e în stare să lege zece cuvinte între ele fără să se facă de râs, Pop a anunțat de această dată că își cere scuze anticipat pentru greșelile pe care le-a făcut. Îi cerem și noi să anticipeze un pic mai mult și să-și dea dracului demisia, ca ne-am plictisit sa tot râdem de el pe banii noștri.

– Fotoreporterul Dănuț Iancu, de la prestigiosul cotidian “Vremea nouă”, a căzut la datorie, fracturându-și un picior. El s-a prăvălit pe scările Prefecturii în timp ce poza politicienii din cele mai frumoase unghiuri (pozele au supraviețuit și au ajuns cu bine în redacție, subliniază colegii săi, făcătorii de articole). Suntem alături de Dănuț în această grea

Fotoreporterul Dănuț (cel prăbușit) a fost purtat pe brațele lor de aleșii vasluienilor. Credit foto: Vremea Nouă

încercare și salutăm concordia dintre jurnaliștii vasluieni și oamenii politici din județ (ei imediat au pus umărul și l-au sprijinit pe cel rănit). Așa o armonie doar la confrații din Vâlcea am mai întâlnit. Subliniem o dată în plus că la operațiunea de salvare a jurnalistului și-au dat mâna politicieni din toate partidele, formând împreună numărul de urgență 112. Cineva a și imortalizat momentul. Splendidă operațiune. Nu putem să trecem mai departe fără să lăsăm aici și o fotografie care-l atestă pe Dănuț căzut, cu burta pe-afară, și un citat din articolul pe care colegii săi de la „Vremea nouă“ i l-au dedicat: „Imediat, subprefectul Mircea Gologan si vicepresedintele CJ, Ciprian Trifan, au intervenit si au anuntat ambulanta, ajutând la deplasarea rãnitului. Si seful de la ALDE, Sorin Braniste, a arãtat compasiune“.

– După ce în prima zi de școală le-a adus elevilor din comună Brâul Maicii Domnului, să-l pupe cu evlavie și să le meargă bine tot anul, primărița Mariana Gâju, din comuna Cumpăna (județul Constanța), a organizat, săptămâna aceasta, Festivalul Rodul Pământului, ajuns la ediția a XV-a. Din păcate n-am putut ajunge la eveniment, însă trimisul nostru special, Petre Daea, transmite de la fața locului: „M-au impresionat amfiteatrul producătorilor care avea în centru o piramidă din fructe din care se înălța falnic, spre cer, tricolorul! Dar și tinerii soldați romani și gladiatorii care au făcut un spectacol remarcabil”. Ia uitați ce frumos a fost la Cumpăna! Mai-mai că te aștepți să intre-n cadru și nea Nicu însoțit Leana și cu Bobu pe lângă ei:

– Popa Pomohaci, acuzat de pedofilie, a avut termen la tribunal, la Sibiu. La ieșirea din sala de judecată, a fost întâmpinat cu aplauze și urale de puhoiul de oameni (mai ales babe) de la fața locului. Pomohaci și-a făcut sfânta cruce și a fost înghițit de o mașină de teren. Dornici să fie mai aproape de cel acuzat că viola flăcăi, enoriașii s-au împuns creând un meleu de toată frumusețea. De asemenea, ziariștii prezenți au fost loviți cu pumnii în cap și li s-au aplicat coate pentru a-l feri, astfel, pe părințel de lentila indiscretă a camerelor de filmat. Ia uite la Pomohaci, zici că-i Michael Jackson:

– Pe 21 septembrie a fost ziua internațională a Păcii, motiv pentru organizația de femei a PSD Olt să organizeze o plenară cu titlul „Pentru o lume mai sigură“. Ziarul „Adevărul Caracalean“ reproduce integral discursul consilierului local Hoară Mădălina, de la primăria Caracal: „Astăzi, 21 septembrie a.c., este sărbătorită Ziua Internațională a Păcii, dedicată renunțării la violență și la război. Organizația Femeilor Social-Democrate din județul Olt s-a întrunit cu acest prilej pentru o dezbatere cu totul deosebită, cu scopul conștientizării populației despre pericolul pe care îl reprezintă războiul și despre dreptul fiecărui om la pace“. PSD-ista a încheiat pe un ton optimist, accentuând importanța femeii în chestiunea păcii mondiale: „Femeia este cea care poate echilibra balanța spre bine, spre frumos, spre pace și dragoste faţă de toți semenii ei”. Gata, femeile PSD-iste din județul Olt au rezolvat și pacea mondială. Putem merge la culcare. Pe săptămâna viitoare!

Oltence PSD-iste contribuind la pacea în lume. FOTO: Adevarul Caracalean
Oltence PSD-iste contribuind la pacea în lume. FOTO: Adevarul Caracalean
Cele mai recente