Încă un mister: ce a făcut Nicolicea la Revoluție? SSPR refuză să arate dosarul deși deputatul încasează indemnizație din bani publici

  • Biografia deputatului Eugen Nicolicea (PSD), unul dintre cei mai activi parlamentari în procesul de modificare a legilor justiției, capătă tot mai mult nuanțele unui veritabil tratat de impostură. După ce a încercat să ascundă că a studiat Dreptul la o universitate particulară, prin forma de învățământ la distanță, Nicolicea ne oferă, spre dezlegare, un nou mister: care sunt faptele de vitejie pentru care a fost declarat „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”, titlu ce îi aduce o indemnizație lunară de aproape 500 de euro, suportată de la bugetul de stat.
  • Situația este cât se poate de confuză: în cererea pe care a depus-o pentru obținerea certificatului de revoluționar, parlamentarul susține că a luptat împotriva comunismului la Turnu Severin, în timp ce CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților îl arată, în acea perioadă, ca angajat al unei întreprinderi din București. Eugen Nicolicea refuză să vorbească despre presupusa sa participare la Revoluție, iar Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR) ține secret dosarul pe baza căruia Nicolicea a primit certificatul de „luptător determinant”.

Acest titlu a fost introdus în lege la sfârșitul anului 2014, cu scopul de a elimina impostorii din breasla revoluționarilor. El urma să fie acordat numai celor care s-au luptat cu forțele de represiune ale regimului comunist și au ocupat „obiective de importanță vitală” în localități în care au avut loc incidente înainte de fuga lui Ceaușescu (cum ar fi Timișoara, București, Sibiu sau Cluj-Napoca). Au fost aleși aproximativ 3.000 de „luptători determinanți” care, cel puțin la nivel teoretic, au avut un rol hotărâtor la dărâmarea regimului comunist. Cum-necum, Eugen Nicolicea s-a strecurat și el printre ei, deși nu există nicio mărturie despre lupta sa cu forțele de represiune, iar la Turnu Severin nu s-a întâmplat nimic înainte de fuga lui Ceaușescu.

Fostul deputat FSN Dumitru Mareși, unul dintre oamenii prezenți în primele structuri de conducere formate la Turnu Severin după căderea lui Ceaușescu, spune că nu l-a văzut pe Nicolicea participând la evenimente nici măcare după fuga dictatorului: „Nu știu să fi fost prezent. Din ce am auzit, el ar fi a avut o participare înainte de izbucnirea Revoluției. Ar fi aruncat niște manifeste de pe magazinul Decebal, de aici, din oraș, atunci când situația era încă mocnită”.

În CV-ul pe care l-a postat pe site-ul Camerei Deputaților, Nicolicea spune că în perioada 1983 – 1990 a lucrat la IIRUC București. În cererea pe care a înaintat-o comisiei de validare a certificatelor de revoluționar, deputatul PSD susține că a luptat pentru victoria Revoluției la „Comitetul Județean PCR Drobeta Turnu Severin”.

„Au existat niște fotografii făcute de Securitate…”

Eugen Nicolicea nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesajele în care i-am cerut să ne explice în ce a constat participarea sa la Revoluție. Singurele declarații pe care le-a dat referitor la acest subiect au fost făcute, în urmă cu doi ani, în „Adevărul”: „Dacă vă interesează, aflaţi că au existat nişte fotografii făcute de Securitate, iar eu sunt fotografiat acolo unde sunt. Unii au avut activitate înainte de 15 decembrie 1989, iar eu mă număr printre ei. Nu stau acum să mai comentez, puteţi afla din dosar“.

Numai că dosarul se află la Secretariatul de Stat al Revoluționarilor, care refuză să-l facă public. „Nu se poate da acces la niciun dosar. Dosarele sunt protejate de legea 677, care înseamnă protecția datelor cu caracter personal. Eu sunt obligat să respect legea, chiar dacă dumneavoastră nu vă convine”, ne-a declarat secretarul de stat Sorin Vintilă Meșter, ajuns în funcție cu sprijin PSD.

Justificarea lui Meșter nu stă în picioare. Înalta Curte de Casație și Justiție a emis, pe marginea legii 677, decizia 35/2015, care arată că „accesul la informațiile de interes public se realizează prin anonimizarea informațiilor cu privire la datele cu caracter personal. În condițiile în care datele cu caracter personal sunt anonimizate, refuzul este nejustificat”. Cu alte cuvinte, SSPR ar putea acoperi datele personale cu o bandă neagră, iar apoi să ofere acces la dosar pentru a putea vedea care sunt faptele de vitejie pentru care deputatul Nicolicea primește o indemnizație din bani publici.

Conform declarației sale de avere, Eugen Nicolicea a încasat, anul trecut, 22.908 lei ca indemnizație de luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române. În aceeași declarație de avere se mai regăsesc trei case, patru mașini, o barcă cu motor și active financiare în valoare de peste 100.000 de euro.

Cele mai recente