De câteva luni, ne înecăm zilnic în cifre care încearcă să cuprindă dimensiunile aceleiași crize. Sunt însă și cifre pe care le ignorăm. Cu toate necunoscutele pandemiei, un lucru a fost clar de la început: doar unul din doi medici de Terapie Intensivă mai e încă aici. Acum, realitatea se descompune în detalii și mai alarmante – România are nu doar spitale, ci chiar județe cu un singur doctor ATI.

Iar când oamenii mor deja în așteptarea unui pat de Reanimare, e firesc să ne întrebăm cum stăm cu adevărat în secțiile etanșe, văzute deseori ca ultimă gară. A folosit în vreun fel răgazul celor opt luni? Și dacă avem mai multe aparate, cine îi va suplini pe cei care au emigrat? Cum s-ar traduce, în spitale, intrarea în „logica medicinei de dezastre”?

Despre realitatea din secțiile de Reanimare, dincolo de discursuri politice, vorbim, în acest episod „On the record”, cu profesorul universitar Dorel Săndesc, șeful Clinicii ATI de la Spitalul Județean din Timișoara și vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente