La o zi după crima din Maramureș, un pădurar care apare în investigația Recorder a fost bătut și amenințat cu moartea

Răzvan Cenușă, unul din pădurarii Ocolului Silvic Moldovița (județul Suceava), a fost atacat în plină zi de un om de afaceri aflat în legături cu mafia lemnului. Incidentul a avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce un alt pădurar a fost omorât pentru că intervenise în cazul unei tăieri ilegale în Maramureș.

Răzvan Cenușă apare în investigația „Pe urmele hoților de lemn”, publicată de Recorder în urmă cu două săptămâni. O parte din neregulile prezentate în material
se petreceau chiar în cantonul păzit de el. Ulterior, pădurarul a făcut o cercetare proprie care l-a condus la concluzia că superiorii lui de la ocol erau, cel mai probabil, complici la tăierile ilegale. Cenușă a descoperit că angajați din ocol i-au falsificat semnătura pe mai multe documente silvice, motiv pentru care a sesizat Poliția. Această reclamație a fost percepută de mafia lemnului din zonă ca un act de trădare.

Patronii locali erau deja în alertă după ce, cu o săptămână în urmă, Georgel Zlei, șeful Ocolului Moldovița și omul lor de încredere, și-a dat demisia în urma dezvăluirilor Recorder.

Ieri, pădurarul Răzvan Cenușă a fost atacat într-o vulcanizare din Moldovița de către membrul unei familii care exploatează lemn în zonă. Cenușă a fost lovit cu pumnii și umplut de sânge. Am încercat să îl contactăm, dar a fost reticent să vorbească cu presa. Într-o declarație făcută pentru site-ul Asociației Moldovița, Răzvan Cenușă susține că, pe lângă bătaie, a fost și amenințat cu moartea: „M-a bătut pentru că din cauza mea a plecat Zlei și din cauza mea sunt controale în pădure. A zis că nu se lasă până nu mă omoară”.

Tiberiu Boșutar, președintele Asociației Moldovița, spune că, după investigația Recorder, situația a devenit foarte tensionată în zonă: „Plecarea lui Georgel Zlei din fruntea Ocolului Moldovița nu a fost pe placul clanurilor din comună, care s-au văzut deodată lipsite de omul numărul unu, de o adevărată bază a piramidei tăierilor ilegale. Și de aici, aproape evident, s-a trecut la repercusiuni. Pentru că cine deschide gura, trebuie să plătească în Moldovița”.

Cazul pădurarului Cenușă a ajuns deja la urechea șefilor de la București. Gheorghe Mihăilescu, șeful Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, ne-a declarat că e la curent cu situația de la Moldovița: „Am aflat că pădurarul a fost bătut de ruda unui patron care lucrează în cantonul lui. Până azi dimineață nu a spus nimic, probabil de frică. Se va face plângere penală”.

Plângere urmează să fie depusă de Direcția Silvică Suceava, în subordinea căreia se află pădurarul. „Vom face o adresă către Poliția Suceava pentru a demara cercetările care se impun în astfel de cazuri. E un caz de ultraj. Pădurarul era în timpul serviciului”, ne-a spus Sorin Ciobanu, directorul Direcției Silvice Suceava.

Răzvan Cenușă este al șaptelea pădurar agresat în ultima lună, din care doi au fost uciși de hoții de lemn. E o situație care demonstrează că statul român trebuie să ia măsuri urgente pentru apărarea acestor funcționari ajunși cea mai vulnerabilă categorie profesională din țară.


În urmă cu două săptămâni, Recorder a publicat o investigație pe tema furtului de lemn. O puteți urmări mai jos.

Cele mai recente