În timp ce România a trecut de un milion de vaccinați, sunt, foarte aproape, țări în care accesul la un vaccin de încredere, înainte de finalul anului, pare aproape un lux.

Motivele sunt banii și politica, iar până zilele trecute Republica Moldova era exact în această situație – autorizase, teoretic, mai toate vaccinurile apărute, dar stocurile și bugetul pentru astfel de achiziții erau zero.

Vaccinarea medicilor a început la Chișinău abia după ce primele 21.600 de doze au fost trimise, sâmbătă, de la București. Câteva zile mai târziu, ajungea și primul pachet de 14.400 de doze al COVAX, un program al Organizației Mondiale a Sănătății pentru țările care nu își pot negocia singure vaccinul.

Cu mult înainte să fie însă deschis primul flacon din România, pentru vaccinarea doctorului Alexandru Botizatu, în Republica Moldova se ducea deja un război surd între vaccinul rusesc și cele occidentale. Acum, Moldova a ajuns la 3.849 de vaccinați, dar numără în paralel 191.197 de cazuri de COVID depistate și 4.049 de morți, într-o țară cu tot atâția locuitori câți are Bucureștiul.

Încercăm să înțelegem în episodul de azi al podcastului „On the record” ce șanse la imunizare are o societate condusă prin jocuri politice și prinsă în continuare, chiar și la 30 de ani de la câștigarea independenței, între două lumi.

Ce soluții găsesc moldovenii, captivi deocamdată între promisiuni aparent venite de la Moscova și incertitudini livrate de propriul guvern, explică Alina Radu, directorul „Ziarului de Gardă” de la Chișinău și observator de peste două decenii al politicii din regiune, împreună cu Paula Erizanu, corespondent „The Guardian” pentru Europa de Est și autoarea unuia dintre cele mai citite articole din ziarul britanic despre pandemia trăită în Republica Moldova.

Notă: Pentru secvențele audio care au ilustrat povestea doctorului Alexandru Botizatu îi mulțumim Lilianei Botnariuc, jurnalist la publicația „Oameni și kilometri”, din Republica Moldova.

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente