Lupul dacic proiectat pe sediul Guvernului ne costă 1,2 milioane de lei. Banii merg la o firmă înființată de Sebastian Ghiță

Câteva mii de oameni au manifestat, duminică seară, în Piața Victoriei, pentru independența justiției. Cu toții au scandat înspre clădirea Guvernului, pe care trona proiecția luminoasă a unui lup dacic, logoul României pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Care e paradoxul? Banii pentru proiecție merg către o firmă controlată de Sebastian Ghiță, un personaj fugit din țară pentru a scăpa de justiție și pe care statul român nu pare preocupat să-l repatrieze, dar e preocupat să-i alimenteze afacerile.

Pentru a proiecta lupul dacic pe clădirea Guvernului, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului și Protocolului de Stat (RAPPS), care este proprietarul în acte al Palatului Victoria, a plătit 1.280.000 de lei (250.000 de euro) către firma 360 Revolution, contract atribuit prin procedură simplificată.

Firma 360 Revolution a fost înființată în anul 2007 de Sebastian Ghiță (51% de acțiuni) și Sebastian Roescu (49%). În 2011, un anume Daniel Iulian Buduluș preia acțiunile lui Roescu și devine asociatul lui Ghiță. Un an mai târziu, Sebastian Ghiță se hotărăște să intre în politică, este ales deputat din partea PSD și trece afacerile pe numele unor oameni de încredere. Așa că Daniel Iulian Buduluș devine acționar unic al firmei 360 Revolution. Conform G4Media, în urmă cu câțiva ani, procurorii DNA au inclus-o pe lista firmelor controlate de Sebastian Ghiță, motiv pentru care Buduluș a avut poprire pe conturi.

Cert este că problemele pe care părintele moral al firmei le-a avut în justiție nu par să afecteze activitatea acesteia. În ultimul an, 360 Revolution a luat tot mai multe contracte din bani publici, încasând peste 1 milion de lei numai de la Primăria Capitalei. De asemenea, a avut și un contract de 94.000 de lei cu Secretariatul General al Guvernului, pentru închirierea unor plasme.

Conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, contractul care vizează proiectarea lupului dacic pe sediul Guvernului începe pe 15 ianuarie și durează 167 de zile, adică până pe 1 iulie, când România își încheie mandatul la Președinția Consiliului UE.

La sfârșitul lui decembrie 2018, RAPPS a mai încheiat un contract cu 360 Revolution, prin achiziție directă, pentru proiectarea logo-ului în perioada 1-15 ianuarie 2019. Valoarea contractului a fost de 116.250 de lei (25.000 de euro).

Cele mai recente