După o toamnă complicată în spitalele COVID, România a răsuflat ușurată. Informările zilnice au dispărut în fundalul vieților pe jumătate recăpătate și graficele oficiale au îngropat optimist așa-numitul „al doilea val” al pandemiei. Doar că al doilea val abia începe.

O mutație a virusului identificată în septembrie în Marea Britanie a îngenunchiat în ultimele săptămâni spitalele londoneze. Și, în timp ce statele vestice intră pe rând în carantină, România relaxează restricțiile, testează tot mai puțin și numără timid cazuri aparent excepționale de infectare cu virusul mutant.

Mai poate merge multă vreme România contra curentului, fără a ști măcar câte focare are deja și unde? Există soluții la îndemână pentru a detecta noile tulpini? Cât ne folosesc, în fața lor, anticorpii deja câștigați?

Octavian Voiculescu, doctor în neuroștiințe și cercetător la Universitatea Cambridge, și Ștefan Sevastru, medic primar anestezist la Royal London Hospital, ne dau dimensiunile acestei noi amenințări.

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente