Tot mai des în ultima vreme, mințile oamenilor se cuceresc pe rețelele sociale prin scenarii captivante sau prin discursuri pasionale cu dâre vagi de adevăr. Mai e cineva ferit de dezinformare oricât de bun i-ar fi instinctul sau oricât de fină educația? E tema de gândire pe care v-o propunem azi într-un episod special.

În anul care a trecut, rețelele sociale au câștigat peste 1 milion de români. Azi, mai mult de 12 milioane de oameni își iau, în România, informațiile din social media și tot acolo își formează opiniile. Fiecare stă, în medie, 2 ore pe zi pe platformele online, acceptând tacit statutul de consumator dictat de algoritmi. Iar din meniul zilnic n-au cum să mai lipsească informațiile înșelătoare sau false.

De ce știrile false circulă online de șase ori mai repede decât cele veridice, cât ne-ar putea ajuta inteligența artificială să le deosebim și cum se feresc de manipulare oamenii atenți la puterile algoritmilor explică, în acest episod, Constantin Vică și Sintia Radu.

Constantin Vică e director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată și coordonatorul masteratului de Etică Aplicată în Societate, Afaceri și Organizații de la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

Fost jurnalist, Sintia Radu e acum expert în comunicare în tehnologie, la Washington.

Acest episod a fost realizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Recorder își asumă integral veridicitatea informațiilor prezentate, precum și responsabilitatea pentru documentarea și publicarea lor.

Cele mai recente