Misterul iepurașilor aurii

Începem acest articol prin a vă semnala o mare nedreptate: din motive mai mult sau mai puțin cunoscute, toți iepurii și toate ouăle gigantice pe care cetățenii le observă pe raza municipiului București se sparg, inevitabil, în capul Gabrielei Firea.

Este o greșeală! Primăria Generală a Capitalei nu a pus monopol pe kitsch-ul decorațiunilor de Paști și nici pe achizițiile supraevaluate. Ele există și în primăriile de sector, precum și în instituțiile din subordinea acestora.

Iată un caz interesant: cu două zile în urmă, un cetățean a fotografiat o caravană care se deplasa pe străzile Capitalei transportând șase iepuri uriași, înveliți în beteală aurie. Imaginea a ajuns pe internet și a devenit virală, stârnind un potop de mesaje ironice la adresa Gabrielei Firea (dați-i în judecată, doamnă!). Nimeni n-a mai stat să verifice ale cui erau, de fapt, decorațiunile din fotografie. În realitate, nu erau ale Primăriei Generale, care s-a dezis de cei șase iepuri și a transformat ironiile într-un mare mister: ai cui sunt iepurii înveliți în beteală aurie?

Pentru că nouă nu ne place să ironizăm oamenii degeaba, ne-am pus pe treabă și am aflat următoarele: iepurii au fost comandați de Administrația Școlilor Sector 6, care i-a închiriat cu bani grei de la o firmă de apartament abonată la contracte cu municipalitatea.

Captură din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (click pe poză pentru a mări)

Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, pentru fiecare iepure s-a plătit suma de 12.000 de lei (2.500 de euro), acesta fiind prețul de închiriere pe o perioadă de două luni. Decorațiunile au ajuns la șase grădinițe de pe raza sectorului, pentru a-i bucura pe copii. Ei au adus multă bucurie și pentru patronii firmei Next Level Project Construct SRL (Alexandru Dobra și Ilie Voicu), care au încasat peste 25.000 de euro pentru închirierea iepurilor și a altor decorațiuni de Paști către Administrația Școlilor Sector 6.

Așadar, nu au fost doar cei șase iepuri. Lista completă a achizițiilor este aceasta:

Cutie cadou cu fundă 3D (6 bucăți)
Dimensiune: 1,00 x 1,19 metri
Preţ chirie 60 de zile: 2.750 de lei / 590 euro
Total: 16.500 lei / 3.540 euro

Iepure 3D luminous (6 bucăți)
Dimensiune: 2,5 x 1,70 x 1,65 metri
Greutate: 80 kg
Culoare: auriu
Echipat cu sursă de lumină exclusiv LED pentru un consum mic de energie electrică
Preţ chirie 60 de zile: 12.000 de lei / 2.575 euro
Total: 72.000 de lei / 15.450 de euro

Figurină 3D în formă de ou (bucăți)
Dimensiune: 1,5 metri
Greutate: 40 kg
Culoare: roşu, albastru, verde, auriu
Preţ chirie 60 de zile: 4.080 lei / 875 euro
Total: 24.480 lei / 5.250 euro

TOTAL: 112.980 lei / 24.240 euro

25.000 de euro pentru a închiria șase cutii de cadouri, șase iepuri și șase ouă, pentru șase grădinițe de pe raza sectorului 6 (nu ne pricepem la numerologie, dar n-are cum să fie de bine).

Noi zicem că bate la ochi. De regulă, chiria lunară a unui produs variază între 1 și 3 % din valoare produsului respectiv. Calculând cu 3 % și ținând cont că s-au plătit 2.500 de euro chirie pentru două luni, rezultă că valoarea unui iepure îmbrăcat în beteală ar fi de 41.000 de euro (e beteală aurie, nu beteală de aur, da?).

„Am prospectat puțin piața, ce să vă spun mai mult?”

Gabriel Mutu, un primar care se vaită că nu știe ce fac subordonații săi FOTO: Mediafax / Andreea Alexandru

Am căutat niște explicații cu privire la aceste prețuri umflate și am început cu Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6 și șeful direct al Administrației Școlilor. Mutu a fost scump la vorbă, s-a jurat cu nu știe nimic: „Credeți că eu sunt la curent cu toate achizițiile unităților din subordine? Nu știu dacă s-a plătit prea mult, e greu să comentez dacă nu cunosc situația. Întrebați la Administrația Școlilor”.

Am întrebat, dar ni s-a spus că directoarea e plecată cu treabă la primărie (la Mutu, cum ar veni). Am sunat din nou și am cerut interior 15, departamentul achiziții. Ne-a răspuns Ana Stoica, șefa departamentului care a făcut afacerea cu iepurii aurii. A confirmat că iepurii sunt ai lor, dar n-a știut să explice exact cum au ajuns să contracteze o firmă care le-a cerut 2.500 de euro pentru două luni de chirie: „Am prospectat puțin piața, ce să vă spun mai mult?”. După care conversația s-a întrerupt și am revenit degeaba: la interior 15 n-a mai răspuns nimeni, s-a mirat și centralista!

Ultimul telefon l-am dat la firma Next Level Project Construct SRL, care a închiriat decorațiunile și a încasat cei 25.000 de euro. Am găsit contactul în baza de date de pe site-ul Ministerului de Finanțe, unde datele sunt oferite chiar de firmele în cauză. Cu toate acestea, bărbatul care ne-a răspuns la telefon s-a jurat că nu știe nimic nici despre „Next”, nici despre „Level”, nici despre „Project”. Cu atât mai puțin despre „Construct”. Apoi ne-a închis telefonul.

Next Level Project Construct SRL a fost înființată în ianuarie 2017 și, în ultimul an, a avut mai multe contracte cu instituțiile din Sectorul 6: în decembrie a luat 50.000 de lei pentru împodobirea cu luminițe a primăriei conduse de Gabriel Mutu. Sediul firmei se află într-un apartament de la etajul 4, al unui bloc situat pe șoseaua Panduri.

Așadar, am dezlegat misterul iepurașilor aurii, dar vă mărturisim că am rămas cu o mare nedumerire: de ce doar șase grădinițe au primit decorațiuni de Paști și cum au fost alese? L-am întrebat pe Gabriel Mutu, dar el a tăcut. Nu e chiar așa ușor să dezlegi mistere în sectorul acesta.


UPDATE: Vineri, 30 martie, la o zi după publicarea articolului, biroul de presă al Primăriei Sector 6 ne-a transmis un punct de vedere în care afirmă că Administrația Școlilor Sector 6 nu a semnat încă un contract pentru livrarea decorațiunilor, acestea fiind livrate și amplasate în curtea grădinițelor „fără a anunța autoritatea contractantă. Operatorul economic urmează să le ridice fără fi achitată vreo sumă”.

Comunicatul conține și un punct de vedere al primarului Gabriel Mutu: “Apreciez implicarea cetățenilor și a celor din mass-media, în legătură cu toate aspectele administrării comunității. Nu cunosc toate achizițiile desfășurate la nivelul direcțiilor Consiliului Local Sector 6. În urma sesizărilor, am verificat situația de la Administrația Școlilor Sector 6, am înțeles că nu a fost semnat contractul de închiriere și am dispus corectarea acestei erori și anularea comenzii lansate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice”.

Vineri după-amiază, achizițiile făcute de Administrația Școlilor Sector 6 de la firma Next Level Project Construct SRL au dispărut din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Cele mai recente