Noi specii de slugărnicie în presa locală: ode la ceas aniversar în cinstea parlamentarilor noștri

„Astăzi, senatorul PSD Roxana Natalia Paţurcă a împlinit 38 de ani. Putem spune cu certititudine că PSD Călăraşi a marcat astăzi şi performanţa senatoarei alături de ceilalţi parlamentari PSD aleşi de călărăşeni, de a arăta utilitatea, eficienţa sa celor ce au votat-o, şi nu numai…“. Fraza aceasta îngăimată nu-i aparţine vreunui stagiar care vrea să-şi impresioneze şeful în prima zi la partid. E începutul unui articol de presă. Şi are acelaşi scop.

Încă o specie jurnalistică încolţeşte în fecunda publicistică locală: reportajul de la chermeze şi cumetrii ale politicienilor. În presa din judeţul Călăraşi, favorită a acestui stil gazetăresc este senatoarea PSD Roxana Natalia Paţurcă, fostă profesoară de contabilitate la Colegiul Economic din Călăraşi, în prezent membru în Comisia de buget şi finanţe şi vicelider al grupului PSD de la Senat. În această săptămână, însă, aniversarea politicianului i-a făcut pe ziarişti să se întreacă pe ei înşişi. Ample şi entuziaste plecăciuni au fost publicate în gazetele de Călăraşi! Citiţi!

„Sediul PSD Călăraşi a devenit neîncăpător pentru zecile de prieteni care au venit să o felicite pe Roxana Paţurcă şi care a condus la ocuparea în întregime a curţii. Senatoarea a dansat şi a creat o atmosferă de ambianţă. «Aproape de oameni»… s-a dovedit şi astăzi la PSD Călăraşi a fi nu doar o lozincă cu care social democraţii au câştigat alegerile parlamentare şi locale de anul trecut, ci şi… un prilej de a se demonstra ataşamentul faţă de oamenii serioşi, care fac lucruri bune pentru comunitate, pentru călărăşeni“.

(„Atitudinea din Călărași”: Fragment din articolul „PSD Călăraşi: voie bună şi fericire cu ocazia zilei de naştere a senatoarei Roxana Paţurcă. Încă o dovadă a unităţii din acest partid şi la Călăraşi“)

„Onoare și răspundere este pentru senatoare ceva normal”

Nu e nicio noutate că presa locală se zbate, dezarmată, între slugărnicie şi moarte clinică. Iar asta se vede cel mai limpede atunci când ziariştii nici măcar nu se mai străduiesc să-şi cosmetizeze reverenţele dedicate ştabilor locali. Dacă menirea jurnalistului n-ar fi informarea în interesul publicului, aceste elogii stângace, amatoriceşti, ar putea fi o adevărată sursă de umor involuntar. Numai că istorioarele astea de la ospeţe şi ofrandele jurnalistice sunt publicate în gazete şi sunt numite articole de informare. Aşa că oamenilor le rămâne să orbecăie printre texte de vag interes şi adevărate osanale pentru a-şi forma opinii politice. La ultimele alegeri parlamentare, PSD a obţinut, în judeţul Călăraşi, peste 50% din voturi. Şi poate că cifra asta e măcar puţin legată de felul în care arată presa în acest judeţ.

„Şi trecătorii au venit să o felicite pe doamna profesor, care a uimit prin performanţă şi bun simţ faţă de ei, de călărăşenii care au votat-o. Onoare şi răspundere este pentru senatoare ceva normal, pe care le demonstrează zilnic prin postările sale cu activitatea sa, alături de colegii săi, pe pagina de Facebook personală“.

Liviu Dragnea, șeful cu „Ș” mare

Pe pagina personală de socializare a senatoarei Roxana Pațurcă, recunoștința despre care vorbeşte presa călărășenă arată uşor diferit. Și nu pare îndreptată atât de mult spre „călărășenii care au votat-o”, cât pare îndreptată spre liderul partidului său. Cu ocazia propriei aniversări, Roxana Pațurcă i-a mulțumit lui Liviu Dragnea printr-o postare pe Facebook: „Mulţumesc Şef! Mulţumesc pentru tot! Azi, e şi ziua mea… în Bucureşti! Tu, ai echipă“. Virgula dintre subiect și predicat am remarcat-o repede (vă reamintem că senatoarea Pațurcă este, la bază, profesor). La logica frazei încă mai medităm și s-ar putea să revenim cu o analiză ulterioară.

Senatoarea Natalia Paţurcă zâmbeşte galeş alături de Liviu Dragnea şi Carmen Dan. Între timp, politicianul a modificat textul postat pe Facebook, păstrând doar esenţialul: „Mulţumesc, Şef“. Majuscula a rămas.

Gândurile secrete ale senatoarei Pațurcă

Să nu credeţi însă că ziariștii de la „Atitudinea“ sunt un caz izolat în presa din judeţ. Cu un mesaj mai concis şi-au făcut datoria faţă de publicul lor avid de urări aniversare şi jurnaliştii din trustul local de presă compus din gazeta „Jurnalul de Călăraşi“ şi televiziunea „Călăraşi 1“. Colectivul redacţional a făcut însă un pas în faţă, cu îndrăzneală bărbătească, şi i-a urat senatoarei să-şi asculte şi gândurile ascunse:

„Într-o frumoasă zi de octombrie (nici prea cald… dar nici prea rece!), la aproape un an de când a reuşit performanţa de a reprezenta judeţul Călăraşi în Parlamentul României, într-un ceas în care bucuriile vin doar pentru că gândurile bune le atrag, Roxana Paţurcă împlineşte o frumoasă vârstă! Cea mai frumoasă, în accepţiunea tuturor! La mulţi ani, îndeplinirea gândurilor secrete, sănătate şi numai bucurii!“.

De când a fost aleasă la Senat, Roxana Paţurcă a fost o răsfăţată a scribilor din Călărași. Că majoritatea jurnalelor de Călăraşi au preluat, pe nerumegate, declaraţiile politice ale senatoarei e doar aşa, un moft. Am făcut o selecţie a celor mai frumoase momente în care senatoarea a fixat busola jurnaliştilor şi în care aceştia şi-au luat libertatea de a fi obedienţi.

Fericirile doamnelor de la Albatros-Podul 4

De pildă, „Observatorul de Călăraşi“ trata cu seriozitate, în primăvara acestui an, un alt moment de veselie şi desfătare al întâistatatorilor judeţului: Ziua Femeii, organizată de senatoarea Paţurcă la restaurantul Albatros-Podul 4.

„Astfel, frumoasele doamne din cadrul OFSD Călăraşi (n.r. – Organizaţia Femeilor Social-Democrate) s-au distrat mai multe ore, uitând în felul acesta de problemele cotidiene. Toate doamnele petrecăreţe i-au mulţumit Roxanei Paţurcă pentru că, în fiecare an, le organizează evenimente deosebite de ziua lor, pline de fericire şi emoţie“.

Din publicaţia concurentă „ArgumentPress“, ne mărginim la a prelua câteva titluri:

Aceasta este, de fapt, unica formă în care activitatea senatoarei Roxana Paţurcă este redată în presa din România. Or, când informaţiile vin din atâtea surse, parcă trebuie să fii de rea credinţă să nu le acorzi o șansă. Așa că îi transmitem pe această cale că, dacă au mai rămas invitaţii şi pentru alte petreceri, o rugăm să le trimită la adresa [email protected].

Cele mai recente