VIDEO. Trista poveste a primarului care a vrut să aibă onoare, dar nu l-a lăsat partidul

2313
Nicolae Bădălău (dreapta) l-a învățat pe Jean Jipa cum stă treaba cu onoarea în PSD

9 iunie 2018. Jean Jipa, primarul comunei Ogrezeni (județul Giurgiu), este condamnat la trei ani de închisoare și hotărăște să își dea demisia de onoare. Recunoaște că a semnat ca primarul și acum suportă consecințele. Așa că anunță consiliul local, trimite hârtia la Prefectură și pleacă acasă. Iar de aici începe o poveste cu valoare simbolică despre cum funcționează aparatul de partid și mentalitățile din socieatea românească.

În scurt timp, Jipa constată că, înainte de a avea onoare, are niște obligații față de partidul care l-a propulsat în funcție. Spre ghinionul său, președintele PSD se află într-o situație similară, ba chiar ceva mai gravă:

Jean Jipa a fost condamnat cu suspendare (3 ani), în primă instanță, pentru delapidare, fals intelectual și abuz în serviciu

Liviu Dragnea a fost condamnat cu executare (3 ani și 6 luni), tot în primă instanță, pentru instigare la abuz în serviciu.

Dându-și demisia, Jean Jipa deschide o discuție despre onoare într-un partid al cărui președinte și-a păstrat toate funcțiile după ce a fost condamnat cu executare. Situația e atât de neplăcută încât Nicolae Bădălău (liderul PSD Giurgiu și unul dintre greii partidului) se deplasează la Ogrezeni, care este și comuna sa natală, pretextând că a venit să toaleteze pomii din curtea casei părintești. Bădălău îl cheamă pe Jipa la o discuție și îi reamintește că, atunci când a obținut funcția de primar, nu a candidat pe persoană fizică, ci pe listele PSD. Apoi îl sfătuiește să se răzgândească.

Pe lângă aceste directive de la centru, primarul mai constată că de decizia lui mai atârnă și fericirea altora: amici și pile politice pe care i-a angajat în primărie și care se tem că își vor pierde posturile, precum și cetățeni miluiți de-a lungul anilor cu diverse pomeni din bugetul localității. Cu toții îl imploră pe primarul Jipa să revină asupra deciziei și să se întoarcă la primărie.

După trei zile, Jean Jipa emite un comunicat lacrimogen în care anunță că emoția creată în jurul demisiei sale l-a făcut să se răzgândească.

Am mers la Ogrezeni să aflăm povestea omului care a fost atât de aproape să aibă onoare:

Susține proiectul Recorder

Citești acest articol pentru că niște ziariști s-au încăpățânat să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. Recorder este o publicație care se autofinanțează din publicitate și din donațiile cititorilor. Și tu poți susține această inițiativă!

Comentarii ()