Cum poți susține Recorder gratuit dacă ai o firmă

Statul român a introdus la finalul anului 2022 o facilitate pentru firmele care vor sa facă sponsorizări prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit sau pe venit. 

Este vorba despre Formularul 177, prin care sponsorizarea se poate face retroactiv, pentru impozitul plătit de firma ta pe anul trecut.

Așadar, dacă pentru anul 2023 nu ai redirecționat 20% din impozitul pe venitul/ profitul firmei tale către Asociația Recorder Community, încă o mai poți face.

E important de știut că termenele limită de depunere a Declarației 177 sunt diferite, în funcție de natura firmei.

  • Companiile plătitoare de impozit pe profit pot depune Declarația 177 până la data depunerii declarației de impozit pe profit (25 iunie).
  • Companiile plătitoare de impozit pe venit pot depune Declarația 177 oricând, în termen de șase luni de la momentul depunerii declarației de impozit pe venit aferentă trimestrului patru.

Primul pas pe care trebuie să-l urmezi este să completezi contractul de sponsorizare de aici.

După care, te rugăm să descarci formularul 177 de aici. În cazul în care nu ai reușit să deschizi formularul după descărcare, asigură-te că ai instalat un program de citire a fișierelor PDF (ex: Adobe Reader). Anul care trebuie să apară în prima parte a formularului este 2023.

Contractul ni-l trimiți nouă, la adresa [email protected], iar formularul îl depui în spațiul privat virtual al firmei tale, de pe site-ul ANAF.

De restul se va ocupa ANAF. 

Pe scurt, Formularul 177 aduce trei noutăți:

  1. Dacă nu ai făcut sponsorizări deductibile în 2023, încă o mai poți face până pe 25 decembrie anul acesta.
  2. În cazul în care în 2023 nu ai atins plafonul maxim de 20% din impozit, încă mai poți redirecționa restul banilor către un ONG până pe 25 decembrie anul acesta.
  3. Prin acest formular, pentru prima dată, poți delega ANAF să redirecționeze către un ONG 20% din impozitul deja plătit către stat.  Până acum, firmele care doreau să facă sponsorizări către ONG-uri erau obligate să încheie un contract de sponsorizare cu organizația pe care vor să o susțină și să se ocupe de transferul banilor în contul ONG-ului.

Prin completarea Declarației 177, firma nu e obligată să mai facă al doilea pas, pentru că ANAF se va ocupa de virarea banilor. Încheierea unui contract de sponsorizare cu ONG-ul pe care dorești să îl susții rămâne, însă, valabil.

Dacă ai întrebări în legătură cu completarea Formularului 177, te rugăm să ne scrii la [email protected] sau să ne suni la 0753.030.415.

Cele mai recente