Pesta porcină și deznădejdea țăranului român

Pesta porcină africană se întinde peste tot mai multe județe din țară, iar efectele sunt devastatoare: 127.000 de porci sacrificați, din care 50.000 au fost luați pe sus din curțile țăranilor. 8 ferme mari închise și peste 1.000 de oameni intrați în șomaj. Suntem cea mai afectată țară din Europa!

Și în timp ce autoritățile încearcă să minimalizeze dezastrul și să transmită că situația se află sub control, prin satele din estul României realitatea se vede cu totul altfel. La Tichilești, în județul Brăila, oamenii au rămas fără porci în bătătură, iar molima s-a întins apoi la ferma de la marginea satului. 35.000 de porci vor fi omorâți, grajdurile se vor închide, iar 150 de săteni își vor pierde locul de muncă.

E o imagine apocaliptică, cu oameni deznădăjduiți și dezorientați, care nu înțeleg prea bine ce i-a lovit. Sătenii se uită seara la televizor și văd dezbateri aprinse despre abuzuri, protocoale și acțiuni de lobby, dar aproape nimic despre această epidemie care le-a dat viața peste cap.

De la autorități nu mai așteaptă nimic și sunt convinși că porcii lor n-au fost uciși doar de pestă, ci și de incompetența și interesele celor aflați la conducere.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente