Pesta porcină și deznădejdea țăranului român

Țărani din Tichilești lăsați fără serviciu de pesta porcină. FOTO: Recorder

Pesta porcină africană se întinde peste tot mai multe județe din țară, iar efectele sunt devastatoare: 127.000 de porci sacrificați, din care 50.000 au fost luați pe sus din curțile țăranilor. 8 ferme mari închise și peste 1.000 de oameni intrați în șomaj. Suntem cea mai afectată țară din Europa!

Și în timp ce autoritățile încearcă să minimalizeze dezastrul și să transmită că situația se află sub control, prin satele din estul României realitatea se vede cu totul altfel. La Tichilești, în județul Brăila, oamenii au rămas fără porci în bătătură, iar molima s-a întins apoi la ferma de la marginea satului. 35.000 de porci vor fi omorâți, grajdurile se vor închide, iar 150 de săteni își vor pierde locul de muncă.

E o imagine apocaliptică, cu oameni deznădăjduiți și dezorientați, care nu înțeleg prea bine ce i-a lovit. Sătenii se uită seara la televizor și văd dezbateri aprinse despre abuzuri, protocoale și acțiuni de lobby, dar aproape nimic despre această epidemie care le-a dat viața peste cap.

De la autorități nu mai așteaptă nimic și sunt convinși că porcii lor n-au fost uciși doar de pestă, ci și de incompetența și interesele celor aflați la conducere.

Susține proiectul Recorder

Citești acest articol pentru că niște ziariști s-au încăpățânat să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. Recorder este o publicație care se autofinanțează din publicitate și din donațiile cititorilor. Și tu poți susține această inițiativă!

Comentarii ()