Politicul și mafia pădurilor. Cum blochează politicienii controalele Gărzii Forestiere

Mafia lemnului a fost mereu bănuită că lucrează umăr la umăr cu politicienii ajunși la vârful țării, în Guvern sau în Parlament. Însă în ciuda acestor suspiciuni, procurorii anticorupție n-au prea reușit să demonstreze legăturile dintre oamenii politici și firmele care culcă la pământ pădurile României. Au existat câteva dosare penale, însă ele au fost închise repede, lăsând în urmă multe semne de întrebare.

La adăpostul acestei imunități, politicienii continuă să tragă sfori în domeniul silvic, iar una dintre instituțiile supuse acestor influențe este Garda Forestieră, adică principalul organ de control care ar trebui să descopere tăierile ilegale.

Garda Forestieră are nouă filiale, care acoperă întreg teritoriul României, iar inspectorii șefi care le conduc sunt personaje-cheie în lupta statului român cu hoții de lemn. Prin urmare, partidele au tot interesul să-i țină sub control politic, așa că încearcă să amâne organizarea concursurilor pentru ocuparea acestor poziții. Astfel, o parte dintre șefii de filială ai Gărzii Forestiere sunt numiți pe perioadă determinată, pentru a putea fi schimbați prin decizie politică dacă ajung cu controalele acolo unde nu trebuie. Rezultatul este că cei mai mulți preferă să nu deranjeze firmele de exploatare cu conexiuni politice.

Un caz atipic este cel al lui Amar Ienea, care în urmă cu doi ani a ajuns în poziția de inspector-șef al Gărzii Forestiere Timișoara, responsabilă cu controlarea pădurilor din trei județe. Sub conducerea noului șef, Garda Forestieră Timișoara a intensificat controalele, descoperind multiple nereguli și retrăgând atestatul de exploatare al mai multor firme. Inevitabil, acțiunile de control au ajuns să supere oameni cu influență în cele mai importante partide ale țării: PSD și PNL.

Recorder a urmărit activitatea inspectorului Ienea din ultimele luni, pentru a arăta ce se întâmplă atunci când un șef din Garda Forestieră refuză să se supună presiunilor politice. Puteți afla deznodământul în investigația video de mai jos:

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente