Primar în preaviz

Adrian Torma a fost ales în 2016 în funcția de primar al orașului Moldova Nouă. FOTO: Recorder

Un antreprenor de succes se hotărăşte să candideze la funcţia de primar într-un orăşel de provincie. Are ambiţia de a revitaliza economia locală şi de a schimba din temelii felul în care funcţionează administraţia. Așa ajunge Adrian Torma (43 de ani) primar în Moldova Nouă, un orășel cu 12.000 de locuitori din judeţul Caraş-Severin.

În 2016 se instalează în funcție cu elanul omului venit din mediul privat și cu multe planuri: să pună Moldova Nouă pe harta turistică a României, să aducă bani europeni în oraş, să aducă investitori, deci locuri de muncă, să modernizeze spitalul și școala la care a învățat. Să-i reînveţe pe angajaţii din administraţia locală ce înseamnă „interesul cetăţeanului“, să schimbe mentalităţi şi să arate că se poate.

După trei ani de mandat, Adrian Torma trage linie şi adună. Ce a promis, ce a făcut. Un bilanţ. După trei ani de mandat, turiştii ajung în oraş din greşeală sau din întâmplare. Punctul de frontieră pentru care a contractat un credit serios stă închis de aproape de doi ani, în lipsa unei Hotărâri de Guvern. Din 12 proiecte trimise la Bruxelles, 5 au obţinut deja finanţarea, dar s-au făcut pierdute prin Ministerul Dezvoltării, căci nu sunt bani de cofinanţare. Investitori noi nu doar că n-au venit, dar au plecat şi cei care erau. Aşa că oamenii au început să-şi caute de lucru în alte oraşe din alte ţări.

Adrian Torma e conştient că are mâinile legate. Primar independent (a fost în PNL până în luna mai, anul acesta), fără bani, fără sprijin politic, străin de sistemul de relaţii de putere şi de procedurile greoaie din politica locală. Ce mai poate face? Pe 31 iulie 2019 anunță în Consiliul Local că urmează să-și dea demisia din funcția de primar. Am mers la Moldova Nouă să vedem cum se termină această poveste.

Despre curaj

În 2016, antreprenorul Adrian Torma renunță la afacerile lui pentru a ocupa funcția de primar în orașul Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin. Pe 31 iulie 2019, după trei ani de mandat, recunoaște că nu și-a putut ține promisiunile și anunță public că urmează să-și dea demisia. Am mers la Moldova Nouă să vedem cum se termină acest caz. Am găsit un primar plin de intenții bune, dar un oraș în paragină. De aici, povestea din jurul demisiei sale s-a dezvoltat în mai multe direcții, care nu au legătură numai cu Moldova Nouă: încremenirea orașelor mici de provincie, atmosfera inertă din administrațiile locale, frământările politice ale primarilor dependenți de partidul de guvernare și, în final, ideea de demnitate. Pentru o bună înțelegere a poveștii vă sfătuim să urmăriți reportajul până la final.

Publicată de Recorder pe Sâmbătă, 21 septembrie 2019

 

Susține proiectul Recorder

Citești acest articol pentru că niște ziariști s-au încăpățânat să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. Recorder este o publicație care se autofinanțează din publicitate și din donațiile cititorilor. Și tu poți susține această inițiativă!

Comentarii ()