Primăria Capitalei trimite 1.000 de pensionari în vacanțe all-inclusive în Grecia

  • Primăria condusă de Gabriela Firea cheltuiește 2 milioane de lei (peste 400.000 de euro) pe excursii peste hotare destinate pensionarilor bucureșteni. Sunt alocate 1.000 de locuri pentru vacanțe de neuitat în Paralia-Katerini: transport dus-întors cu autocarul, șapte nopți de cazare într-un hotel cu acces la piscină, trei mese asigurate în fiecare zi, excursii pe muntele Olimp și la alte obiective turistice. Totul gratuit!
  • În regulamentul de participare, pensionarilor li se pune în vedere că pe durata vacanței nu au voie să se îmbete și să consume droguri. Înscrierile pentru ocuparea celor 1.000 de locuri au început chiar de astăzi, iar principala regulă de selecție este primul venit, primul servit. Șansele sunt, însă, inegale deoarece organizatorii au făcut eforturi reduse pentru a mediatiza organizarea excursiilor, informația circulând doar pe filieră de partid, ca să ajungă la cine trebuie.
  • Excursiile sunt organizate de Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), instituție pe care Gabriela Firea a înființat-o anul trecut, bugetând-o cu peste 17 milioane de lei anual (3,6 milioane de euro). Tot CSMB oferă recompense bănești cuplurilor care aniversează 25, 50 sau 75 de ani de căsătorie și organizează excursii interne și petreceri pentru persoanele de vârsta a treia.
  • Centrul pentru Seniori al Municipiului București este condus de tânăra Alexandra Dobre (26 de ani), membră PSD, cunoscută ca fosta secretară a lui Gabriel Oprea. Alexandra Dobre nu a dat vreun concurs pentru postul de director al CSMB, ci a fost numită prin detașare. Contactată de Recorder, Alexandra Dobre a precizat că nu poate răspunde la nicio întrebare, nici în legătură cu organizarea excursiei în Grecia, nici cu numirea sa în funcția de director.
  • Recent, Centrul pentru Seniori al Municipiului București a organizat, la un restaurant de cartier, o petrecere pentru pensionarii bucureșteni la care participanții au primit iconițe și poze cu Gabriela Firea. Petrecerea a costat 11.000 de euro, iar contractul a fost acordat unei firme care se ocupă cu comerțul de piese auto.

„La pas prin tărâmul legendar al Greciei”

După vouchere pentru biciclete, mașini sau electrocasnice, după recompense bănești acordate la nașterea copiilor și la aniversarea căsătoriei, după premierea celui mai frumos balcon, susținerea fertilizării in vitro și subvenții pentru ochelari de vedere, Primăria Capitalei a mai găsit ceva de dat: vacanțe all-inclusive la Marea Egee!

Este vorba despre o „tabără tematică cultural-educativă” dedicată exclusiv pensionarilor și numită pompos „La pas prin Tărâmul legendar al Greciei”. Toate cheltuielile sunt suportate de Centrul pentru Seniori al Municipiului București, instituție bugetată de Primărie, care a acordat firmei „Tramp Travel International” un contract de 2 milioane de lei pentru organizarea acestei tabere la care vor participa, în total, 1.000 de persoane.

Se va pleca în mai multe serii, în perioada august-octombrie 2018, iar pentru a ajunge pe lista fericiților participanți, doritorii trebuie să îndeplinească unele condiții: vârstă peste 50 de ani, domiciliul în București de cel puțin un an și venituri lunare brute care să nu depășească salariul minim brut pe economie (1.900 de lei). Se fac însă și excepții, pentru că, în cazul cuplurilor, este suficient ca măcar unul din soți să se încadreze în această grilă de venit.

Cei care îndeplinesc aceste criterii și își doresc să meargă în Grecia pe banii Primăriei se pot înscrie, începând de astăzi, la biroul de relații cu publicul din strada Constantin Mille, numărul 10. Cu condiția să afle de această oportunitate, pentru că organizatorii nu s-au prea obosit să promoveze organizarea taberei. Singurele informații sunt ascunse într-un submeniu din site-ul Centrului pentru Seniori al Municipiului București (CSMB) și au fost postat abia aseară, cu câteva ore înainte de începerea înscrierilor. De asemenea, în această dimineață s-a făcut o postare pe contul de Facebook CSMB, care are doar 800 de urmăritori. Începerea înscrierilor n-a fost anunțată pe niciun alt canal de comunicare, cele 1.000 de locuri părând pregătite pentru persoane care au acces la informații primite direct de la sursă.

Aceștia vor avea parte de toate condițiile pentru a petrece o vacanță de neuitat în Paralia-Katerini. Transportul, cazarea și masa sunt asigurate, iar pe lângă aceste facilități seniorii vor mai beneficia de excursii pe muntele Olimp și la obiectivele turistice din Meteora, precum și de petreceri culturale tematice (seară grecească, seară românească) și de nelipsitele jocuri recreative între care se remarcă șahul și, bineînțeles, tablele.

Însă generozitatea Primăriei nu se oprește aici. Pe lângă cele 2 milioane de lei plătite pentru asigurarea acestor condiții, Centrului pentru Seniori al Municipiului București a încheiat și un contract de 57.000 de lei (12.000 de euro) prin care, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, a cumpărat 1.100 de tricouri personalizate și 1.100 de pălării de vară special pentru „tabăra tematică cultural educativă” organizată în Grecia.

Aceste beneficii vin, totuși, și cu unele responsabilități, iar componenta educativă a taberei îmbracă cele mai neașteptate sensuri. În cererea pe care o depun, participanții semnează că vor respecta regulamentul organizatorilor pe toată durata călătoriei. Regulamentul interzice consumul de băuturi alcoolice și consumul de stupefiante pe toată durata călătoriei și le mai pune în vedere participanților să nu se ia la bătaie, să nu depoziteze alimente perisabile în cameră, să respecte igiena personală, să nu aducă persoane străine în cameră.

Petrecere la „Nașul și Finul”: s-au împărțit iconițe și poze cu Gabriela Firea

Pe lângă astfel de vacanțe peste hotare, Centrul pentru Seniori al Municipiului București se ocupă și cu alte activități dedicate persoanelor de vârsta a treia: oferă stimulente bănești cuplurilor care-și aniversează nunta de argint, de aur sau de diamant, organizează excursii prin țară, oferă bilete gratuite la concerte precum „Remember Cenaclul Flacăra” și organizează petreceri la restaurante de cartier.

O astfel de petrecere a avut loc luni, când Centrul pentru Seniori al Municipiului București a invitat mai mulți pensionari să sărbătorească „Ziua Internațională a Prieteniei” la restaurantul „Nașul și Finul”. După cum se poate vedea în fotografiile postate pe pagina de Facebook a CSMB, la „Nașul și Finul” s-a mâncat bine, s-a ascultat muzică populară și s-au adus ofrande primarului Gabriela Firea. Restaurantul a fost decorat cu bannere pe care apăreau însemnele Primăriei și numele primarului, iar participanții au primit iconițe și fotografii cu Gabriela Firea: „Vrem să-i mulțumim încă o dată doamnei Primar General Gabriela Firea, pentru că niciodată nu spune NU niciunei idei de proiect pe care CSMB o are pentru seniorii Capitalei”, se menționează în textul postării de Facebook de pe pagina CSMB.

Stânga: pensionari bucurându-se de masă. Dreapta: pachetul primit de fiecare participant a inclus icoane și poze cu Gabriela Firea

La petrecere au luat parte 100 de persoane și, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, distracția a costat 51.000 de lei (11.000 de euro). Contractul a fost acordat, prin atribuire directă, firmei „SC Red Autodez SRL”, al cărei unic obiect de activitate este comerțul cu piese auto. Cum a ajuns o firmă de piese auto să organizeze o petrecere finanțată de Primăria Capitalei e greu de explicat, mai ales că Alexandra Dobre, directoarea Centrului pentru Seniori al Municipiului București ne-a transmis că nu are voie să vorbească cu presa: „Îmi pare rău, dar nu pot vorbi, orice întrebare trebuie adresată, în scris, biroului de presă al Primăriei”.

La numai 26 de ani, Alexandra Dobre (foto) este o colecționară de funcții primite din ordin politic: a fost membră UNPR și a devenit cunoscută ca secretară a fostului vicepremier Gabriel Oprea. După ce Oprea și partidul său au intrat în declin, Alexandra Dobre a trecut la PSD și a primit o funcție de consilier în Ministerul Tineretului și Sportului, după care a fost instalată director al „Centrului Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu”, instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 4. Recent, a fost numită, prin detașare, director general al Centrului pentru Seniori al Municipiului București, unde administrează un buget anual de peste 17 milioane de lei (3,6 milioane de euro).

UPDATE: A doua zi după publicarea acestui material, sute de pensionari au luat cu asalt birourile de înscrieri. Ce s-a întâmplat puteți vedea în videoreportajul de mai jos.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente