În firava noastră democrație, puterea politică și-a amintit brusc cine o calcă pe nervi: ONG-urile gălăgioase și presa neplătită de partide. Și a găsit, pentru ambele probleme, aceeași rezolvare: o sumă de proiecte de lege strecurate abil, cu mâna acelorași oameni, care să le slăbească mult puterile și să le pună în pericol finanțarea.

Confruntarea surdă care se duce în aceste zile între politicieni și ONG-urile amenințate cu reducerea la tăcere aduce în prim-plan o mai veche realitate. Parlamentarul știe ce se petrece, chiar dacă nu ne spune și nouă. Parlamentarul este, în viziunea proprie, mai mult decât ceilalți. Parlamentarul poate.

Cine profită din această luptă inegală? De ce e dispus statul să renunțe în favoarea dezvoltatorilor imobiliari la spațiile verzi și la banii pe care societatea civilă îi câștigă în instanță pentru autorități? 

Cum alunecăm, în final, prin legi promovate tocmai de liberali, spre iliberalism explică, în acest episod, Oana Preda, directorul Centrului de Resurse pentru participare publică – CeRe. Oana e ONG-ist de peste 25 de ani și, în ultimele săptămâni, le-a scris tuturor parlamentarilor implicați cerându-le să nu calce în picioare societatea civilă prin lege.

FOTO: MEDIAFAX FOTO/ ALEXANDRU DOBRE


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente