VIDEO Revolta secretarului Costică

  • Când ești cel mai mare partid al țării îți poți propune să convingi oamenii că albul nu e alb, negrul nu e negru și scăderile de salarii nu sunt scăderi de salarii. Numai că, uneori, puterea de convingere a partidului, cu tot cu efectivele sale de miniștri, secretari de stat, consilieri și jurnaliști de casă, poate fi scurt-circuitată din biroul sărăcăcios al unui secretar de școală comunală căruia nu-i este teamă să deschidă gura.

În același timp în care, la televiziuni și în conferințe de presă, se dădeau asigurări că nu scade niciun salariu, au existat cel puțin câteva sute de oameni care au știut exact care este adevărul. E vorba de angajații care întocmesc statele de plată în instituții, iar printre ei se află și Costică Dragomir, secretar la Școala Gimnazială din comuna Brădeanu (județul Buzău). Când a deschis programul de calculare a salariilor ca să facă hârtiile pentru luna ianuarie, Dragomir a avut un șoc: toate lefurile personalului auxiliar din unitatea de învățământ (femeia de serviciu, fochistul, bibliotecara, etc.), angajați cu jumătate sau un sfert de normă, ieșeau cu un mare minus.

Costică Dragomir știa că însăși ministrul Muncii a asigurat, în mai multe rânduri, că niciun salariu nu va scădea după aplicarea noii legi a salarizării, dar mai știa că în statul de plată trebuie să scrie ce arată calculatorul: de exemplu, după ce s-ar fi impozitat tot ce era de impozitat, bibliotecara școlii urma să primească un salariu de 46 de lei.

Dragomir s-a hotărât să anunțe public că refuză întocmirea statelor de plată până când Guvernul va remedia situația: “Ce-i spun eu omului când vede așa ceva?”. Ceilalți angajați ai școlii l-au întrebat dacă nu se teme că va avea de suferit în urma acestei revolte. „Le-am spus că nu-mi e frică. Am cinci copii și tot așa i-am învățat să fie”.

Acum e hotărât să meargă până în pânzele albe, chiar dacă Guvernul Dăncilă a anunțat că va elimina tăierile de salarii printr-o ordonanță de urgență. Costică Dragomir nu mai crede în politicieni și își menține decizia de a nu semna până nu se convinge că salariile rămân neatinse.

Secretarul Costică mai are un merit în toată povestea asta: ne arată ce e în mintea votantului credul. Omul simplu care așteaptă un plus la salariu și-i alege „p-ăștia“ doar pentru că „ăilalți“ nu vin cu nimic. Și acest om simplu se vede acum cu demnitatea știrbită și-l îneacă plânsul că a fost păcălit încă o dată.

 

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente