Despre decembrie 1989 se vorbește, de ani buni, în aceleași clișee. Eroii sunt amestecați cu provocatorii, securiștii cu cu salvatorii, cei care au ucis deliberat cu militarii obligați să răspundă la ordin. Povești construite atent, semnate de istorici chiar, au fabricat, în timp, o pseudorealitate din care aproape nimeni nu mai înțelege nimic. 

Și, în această abundență de vorbe, o mare întrebare a rămas constant fără răspuns: cine a tras, după 22 decembrie, în oamenii din stradă, chiar dacă Nicolae Ceaușescu fugise și Revoluția părea încheiată?

În 2022, un grup de istorici și de cercetători dă acest răspuns, în clar, după ani de căutări în arhive și în dosarul deja uitat al Revoluției. În scurt timp, omul care le era director științific la Institutul Revoluției este demis.

Numele lui e Andrei Ursu, iar în acest episod On the Record așază la vedere răspunsurile căutate în societatea românească de peste trei decenii: cine a tras la Revoluție în civili, cu cine își făcuse Ceaușescu planul de revenire la putere, ce s-a întâmplat apoi cu miile de oameni direct implicați ai Securității.

Foto:© David Hadaller, My Fulbright Year in Romania

COLAJ FOTO: Imagini din documentarul „Căderea lui Ceaușescu” (RTS)


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de UniCredit Bank. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente