VIDEO. Românii și educația financiară: cum să eviți greșelile care te aduc la sapă de lemn

România are profilul perfect al unei țări în care educația financiară ar trebui să fie materie obligatorie pentru cetățeni. 45 de ani de comunism care au ucis orice urmă de spirit antreprenorial și au făcut ca administrarea banilor să fie neimportantă pentru că nu prea aveai pe ce să îi cheltui. Apoi, 30 de ani de democrație originală și capitalism sălbatic: consumerism scăpat de sub control, inflație, credite doar cu buletinul.

În acest climat, lipsa educației financiare s-a transforma de multe ori în decizii greșite sau chiar în adevărate drame. Deocamdată nu există niciun program național care să remedieze aceste carențe, dar există câteva inițiative create de diverse ONG-uri care încearcă să facă din educația financiară o normalitate.

Una dintre aceste inițiative se cheamă Banometru. Sunt deja patru ani de când Cornel Ionescu, trainer și consilier financiar în  acest program, își consumă cea mai mare parte din timp ajutându-i pe oamenii din toate păturile sociale să iasă din prăpastia financiară în care au căzut.

Din 2015 și până astăzi, peste 2.000 de români din toată țara au apelat la Cornel Ionescu și la colegii alături de care a construit Banometru. La cursurile lui, ținute gratuit, au venit de la asistați social și studenți fără o lețcaie în buzunar, până la avocați și oameni de afaceri care, deși încasau mii de euro lunar, tot nu se ajungeau cu banii.

Nu le-a vândut rețete universale miraculoase, dar i-a ajutat să își găsească singuri soluțiile de ieșire din impas. De cele mai multe ori era vorba de lucruri simple, dar de care habar nu aveau.

Ne-am întâlnit cu Cornel Ionescu pentru a afla care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac românii atunci când vine vorba de administrarea banilor.

Programul Banometru are nevoie de cursanți pentru a putea funcționa mai departe. Nu există nicio condiție pe care trebuie să o îndepliniți pentru a participa și nici nu trebuie să plătiți ceva, programul fiind susținut financiar de ING Bank. Trebuie doar să vă înscrieți aici la atelierele introductive din București. Cei din restul țării sunt consiliați online după ce se înscriu aici.

Acest material a fost realizat în parteneriat cu Asociația pentru Relații Comunitare și ING Bank.

Cele mai recente