Avertismentele insistente că rușii sunt la un pas de a invada Ucraina au împins Occidentul la o încercare de negociere după aproape o lună de criză în Europa de Est. O conexiune video securizată a legat marți, timp de două ore, Casa Albă de reședința prezidențială de la Soci, iar televiziunea rusă a livrat lumii un scurt schimb de amabilități între Joe Biden și Vladimir Putin.

Dacă zecile de mii de soldați ruși aduși la graniță vor trece sau nu în Ucraina rămâne incert. Pe moment, Vladimir Putin ia drept provocatoare întrebările care pomenesc invazia, iar Joe Biden le frânge entuziasmul celor care credeau că americanii ar fi dispuși să riposteze cu trupe.

Rămâne pe masă un pachet de sancțiuni economice deloc ușor de suportat dacă rușii vor trece de la amenințare la război. Dar și riscul unui conflict armat la o aruncătură de băț de România.

Ce urmărește Vladimir Putin, cum s-a pregătit Occidentul să îi răspundă și de ce nu vom vedea prea curând soldați occidentali apărând cu pușca în mână teritoriul Ucrainei explică Armand Goșu, cercetător în istoria Rusiei și conferențiar la Universitatea din București, unde predă cursuri despre politica spațiului ex-sovietic.

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente