De o săptămână, România a deschis, pe platforma online, loteria primelor locuri pentru vaccinarea celor mai vulnerabili. Deocamdată, accesul la vaccin e un amestec de șansă, conexiune la internet și stocuri disponibile. Totuși, optimiștii își închipuie deja finalul pandemiei în mai puțin de un an.

O privire atentă la cifre face însă evidentă o realitate deocamdată ignorată. Cei mai mulți dintre acești oameni vulnerabili, trecuți de 65 de ani, adesea bolnavi sau greu deplasabili, stau în sate. Iar România rurală are încă puține centre de vaccinare și nu le sunt exclusiv dedicate. Or, fără ei nu se poate închipui imunizarea celor 70% la care statele râvnesc ca să oprească pandemia.

Într-o mare de conspirații, vaccinul anti-COVID înseamnă, întâi de toate, încredere. Iar în sate încrederea, mai mult sau mai puțin fragilă, trece mai ales prin cabinetul medicului de familie.

Am stat de vorbă cu doctorii Gindrovel Dumitra, Anca Constantinescu, Otilia Țigănaș și Florin Moldovan, medici de familie care au, de peste 20 de ani, cabinete la țară. Am vrut să vedem cât a pătruns anti-vaccinismul în rural, ce teorii conspiraționiste domină satele României și cât au prins la cei mai în vârstă.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Recorder își asumă integral veridicitatea informațiilor prezentate, precum și responsabilitatea pentru documentarea și publicarea lor.

Cele mai recente