VIDEO. Școala online în România rurală

Au trecut aproape trei luni de când școlile din România s-au închis, iar orele s-au mutat pe internet. Și, în timp ce Ministerul Educației dă asigurări că școala online chiar funcționează, în mediul rural realitatea arată cu totul altfel.

Copiii care au acces la tablete sau telefoane stau minute în șir privind în gol către ecrane, pentru că în multe zone semnalul la internet este slab și conexiunea se întrerupe frecvent. Orele au devenit astfel niște puzzle-uri din conversații întrerupte în mijlocul frazei. Profesorii admit și ei că, în urma unor astfel de cursuri, elevii nu prea rămân cu mare lucru și se gândesc cu groază că școala online ar putea continua și la toamnă.

Apoi, sunt copiii din familii numeroase, care trebuie să împartă un singur telefon, al părinților, pentru a-și face lecțiile sau pentru a participa la ore. Aici, părinții sunt puși în fața unei alegeri dureroase: trebuie să decidă pentru care copil e mai important să facă școală și care poate să mai aștepte, privind de pe margine.

Și apoi sunt copiii din zone izolate și lovite de sărăcie. Pentru ei școala online pur și simplu nu există. Nu au dispozitive și nici internet. Odată cu închiderea școlilor, acestora nu li s-a tăiat doar accesul la educație pe perioadă nedeterminată, ci și la singurul loc unde mai găseau sprijin și refugiu din calea problemelor cu care se confruntă acasă.

Așa arată învățământul online în România rurală:

Cele mai recente