Starea de incertitudine. „Bolile” sociale și consecințele lor electorale

6135

Catastrofic vorbind, România se simte, zilele acestea, cum nu se poate mai bine. Cât numărul bolnavilor de COVID crește de la o săptămână la alta, negaționiștii se înmulțesc și ei. Și, în timp ce unii hulesc Curtea Constituțională pentru că i-a scos pe bolnavi din spitale, alții strigă „Jos Guvernul” pentru că impune restricții.  Cine nu manifestează îi învinuiește pe cei care o fac. Ne unesc nervozitatea, înjurătura și furia.

Democrațiile vin, între altele, cu avantajul că tensiunile sociale sunt, din timp în timp, reglate de alegeri. Dar se mai pot face, oare, alegeri în toamnă în fața estimărilor guvernamentale a peste 1.000 de cazuri diagnosticate în fiecare zi, în luna august?

Am survolat România încordată – pentru a înțelege furtuna socială prin care trecem și efectele ei politice, în preajma alegerilor – cu sociologul Barbu Mateescu, specializat în sociologie politică la Universitatea din Pennsylvania.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify

Jurnalist. A fost reporter la „Evenimentul Zilei” și la „Gândul”, a continuat la Digi24 și apoi la Europa FM. În 15 ani de presă a învățat, în cele din urmă, să asculte mai mult decât să vorbească.
Comentarii ()