Statele Dezbinate ale Americii. Criza din SUA, explicată de trei universitari americani de origine română

Statele Unite ale Americii sunt puse în fața celor mai violente proteste din ultimii ani, după ce, pe 25 mai, un bărbat afro-american murea sub genunchiul unui polițist, în orașul Minneapolis. Imaginile au fost filmate de trecători și expun cruzimea unei execuții în direct. Violența polițistului le-a redeschis americanilor răni vechi, niciodată uitate. În marile orașe, sute de mii de oameni au ieșit în stradă, repetând strigătul bărbatului ucis: „Nu pot să respir!“. Mai multe metropole sunt în stare de asediu, economia e la pământ, iar societatea este mai divizată ca niciodată.

Dar e întreaga Americă terifiată sau îngrijorată? Sunt protestele un semn că președintelui Donald Trump îi fuge pământul de sub picioare? Zgâlțâie aceste proteste cea mai puternică democrație a lumii? Recorder recompune azi fotografia Americii dezbinate cu trei profesori universitari americani de origine română, care trăiesc la Chicago, la Houston și la Bloomington. Aurelian Crăiuțu, Sorin Adam Matei și Alin Fumurescu ne dau trei perspective asupra prezentului.

Aurelian Crăiuțu e profesor de Științe Politice la Universitatea din Indiana și doctor în filosofie politică al Universității Princeton.

Sorin Adam Matei e prodecan al Colegiului de Arte Liberale de la Universitatea Purdue, unde predă științe sociale și științele comunicării.

Alin Fumurescu e profesor de Științe Politice la Universitatea din Houston.

Sunt trei perspective asupra crizei americane, fără filtrul televiziunilor și al agențiilor de presă care stau acum între protestele din Statele Unite și restul lumii.

Cover Foto: The New York Times/ Nicholas Huggins

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify

Cele mai recente