Posibilă schimbare majoră pe piața locală a imobiliarelor în urma anchetei Recorder despre practicile grupului de firme Nordis.

Un proiect de lege asumat de PSD limitează la 10% avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori. Documentul mai spune că avansul se achită într-un cont special, care poate să fie utilizat doar pentru respectivul proiect.

În investigația publicată luni, colegii Alex Nedea și Gabriel Nicolae arată cum, între altele, compania Nordis a încasat sume consistente în avans de la persoane care n-au intrat, în cele din urmă, în posesia apartamentelor promise.

Recorder a găsit, de asemenea, indicii solide că unele au fost vândute de mai multe ori, unor persoane sau firme diferite.

Dosar penal

Procurorii de la crimă organizată au deschis un dosar penal în privința afacerii Nordis.

Site-ul G4Media scrie că demersurile ar fi început acum un an, în urma autosesizării.

E vorba de o cercetare „in rem” – care nu privește persoane, ci presupune verificarea faptelor.

Procurorii investighează infracțiuni precum delapidarea și constituirea unui grup infracțional organizat.

Luni, Tribunalul București a admis cererea unuia dintre creditorii Nordis de intrare în insolvență  a grupului de firme.

Protest față de condițiile de muncă

Circa 100 de persoane au protestat în centrul Timișoarei, la cererea sindicatului angajaților din industria locală IT.

Organizatorii contestă ceea ce numesc abuzul și hărțuirea la locul de muncă, dar vor să atragă atenția și asupra epuizării. Marșul de astăzi urmează controversei provocate în august de sinuciderea unei angajate a companiei Atos, un gigant din tehnologia informațiilor cu 95.000 de salariați în toată lumea.

Cotidianul Libertatea a obținut documente potrivit cărora angajații din România – unii din afara județului Timiș – au fost chemați în iunie să lucreze în Timișoara.

Sindicatul a reclamat demersul la Inspecția Muncii, dar s-a plâns și din cauza unei prevederi care ar fi schimbat în mod unilateral condițiile în care oamenii puteau lucra de acasă ori în regim de telemuncă.

Verificările ITM nu au dus la descoperirea vreunor nereguli.

Potrivit Libertății, răspunsul primit de sindicatul IT din Timișoara este semnat de șefa Inspecției Muncii, Ileana Mogoșanu, al cărei soț lucrează la Atos.

Ileana Mogoșanu a spus că el s-a angajat în urmă cu aproximativ o jumătate de an și că în această perioadă ea nu a fost în control la Atos. 

Incendiile din Regie: cine e de vină?

În deschiderea ședinței de Guvern de azi, ministra educației, Ligia Deca, trâmbița construirea (finalizată sau în curs) a zeci de cămine studențești.

Lucrările sunt finanțate prin diverse programe de investiții, inclusiv prin PNRR, iar de ele ar urma să se bucure mai bine de 10.000 de studenți: nu neapărat cei din campusul bucureștean Regie, însă, unde cel puțin zece cămine ar trebui demolate și reconstruite: a recunoscut-o chiar rectorul Politehnicii din capitală, fostul senator PSD Mihnea Costoiu.

Riscul ridicat de incendii este principala problemă cu care se confruntă studenții care locuiesc în aceste clădiri, construite cu zeci de ani în urmă și care, pe deasupra, pot să funcționeze fără avize sau autorizații de securitate la incediu.

Nu mai puțin de trei focuri au izbucnit anul acesta în căminele din București, drept pentru care Politehnica a refăcut contractele de închiriere, astfel încât răspunderea pentru alte posibile incendii să le aparțină exclusiv studenților.

După cum a constatat Raul Bambu, aceștia reclamă, la rândul lor, starea instalațiilor electrice, care nu au cum să susțină echipamentele moderne.

E miercuri, 9 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:55 Ancheta „Nordis” schimbă legea

03:33 Dosar penal în privința schemei Nordis

04:20 Incendiile din Regie: cine e de vină?

09:47 Protest din cauza condițiilor de muncă

11:19 Rezoluție europeană în ajutorul Moldovei

12:34 Fuziune a conservatorilor polonezi

13:39 Nicolae Ciucă, „ironii” chinuite

16:15 Antrenor de lot național, cercetat de DIICOT

17:01 Dosarul Schengen: noi demersuri oficiale

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.