PODCAST. Suceava poate fi doar începutul. Cum au ajuns spitalele din România laboratoare de erori

Primul oraș închis din cauza coronavirusului în România, Suceava ilustrează doar începutul unei crize pe care scenariile guvernamentale o văd întinsă pe încă trei luni.

În Spitalul Județean Suceava a guvernat, timp de un deceniu, frica. După ani de „ordine primite de sus”, medicii și asistentele care s-au hotărât să vorbească pun încă în balanță conștiința împăcată și siguranța locului lor de muncă de după pandemie. Iar mulți se tratează de COVID acasă, pentru că le este teama de propriul spital.

Ce au în comun cu cel de la Suceava alte zeci de spitale desemnate să lupte acum cu noul virus? Stă la pândă în aceste zile și o altă criză, a medicamentelor? Explică în detaliu Victor Ilie, jurnalist de investigație și autorul unor anchete despre diagnostice fictive, trafic de medicamente și excese de putere în spital.

Acest episod On the record are însă și alte personaje: asistenta medicală care vorbește despre abuzuri după zece ani de tăcere, polițistul care se teme, legistul care vede focarul și nu poate face nimic, asistenta care își împarte pastilele cu soțul, nediagnosticat oficial.

„Ordinul a fost că nu contează cum ești – pozitiv, nepozitiv, simptomatic, asimptomatic – toată lumea să fie prezentă. Erau colege care vărsau, cu febră. Nu a contat. Întrebam ce se întâmplă și de ce ne-a chemat. Unora le-a spus «Faceți-vă bagajele pentru că nu vă mai întoarceți acasă».”
Ioana, asistentă medicală infectată în Spitalul Județean Suceava 

„De dimineață vorbesc cu niște oameni, mor în case. Se aude oribil tusea asta de COVID, care-i o tuse specială. Ce se întâmplă? Buretele ăsta care-i plămânul, acum, după COVID, din cauza fibrozei începe să arate ca un burete ars, adică își pierde elasticitatea. Oamenii nu pot inspira profund. Tusea, la fel, nu e o tuse profundă. E foarte seacă. Oribil O-ri-bil! Am visat tusea asta.”
Victor Ilie, jurnalist de investigație

„În urmă cu două săptămâni, într-o vineri, au venit mai mulți oameni acasă. Au luat taxiul până la Țăndărei, a doua zi s-au plimbat prin oraș. Ieri, mi s-a comunicat că mulți sunt cu frison și diaree, cumpără medicamente de capul lor de la farmacii.”
Anonim, medic la Spitalul orășenesc Țăndărei


Puteți asculta toate aceste mărturii apăsând butonul play al documentului audio de la începutul articolului.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify

Cele mai recente