VIDEO. Cu ministrul de Interne la bâlci: „Iubiți teleormănenii!“

O zi la un bâlci din Teleorman, alături de Carmen Daniela Dan, ministrul de Interne al României, ilustrează ca o metaforă realitatea politică și socială din țara noastră: discursuri dramatice prin ridicolul lor, slugărnicie în lanț, sărăcie acoperită de fumul grătarelor și, la finalul zilei, o furtună care spulberă totul. Recorder a fost la zilele orașului Roșiorii de Vede ca să vadă de unde vin oamenii politici ai Teleormanului și cum arată România pe care ei o întruchipează.

„Tot ce trebuie să faceți este să iubiți teleormănenii, pentru că și ei, la rândul lor, vă vor sprijini“, a spus Carmen Dan în discursul ținut cu ocazia zilelor municipiului Roșiorii de Vede. Teleormanizarea României are la bază această iubire condiționată. Ea funcționează ca o curea de transmisie pe axa București – Alexandria – Roșiorii de Vede. Acolo unde ar trebui să stea competența, teleormănenii au pus iubirea. Dacă n-ar fi ea, nici Valerică Cîrciumaru n-ar fi primar la Roșiori, nici Dănuț Cristescu nu și-ar recita compunerile de clasa a II-a de la înălțimea funcției de Președinte al Consiliului Județean Teleorman, nici Carmen Dan n-ar fi mai mult decât o secretară de școală generală.

Trist este că această iubire a afundat Teleormanul într-o mizerie care va dăinui multe generații de acum înainte. Teleormanul este unul dintre cele mai sărace județe din România, are cei mai mulți asistați social, e în topul județelor cu cele mai mici salarii și, cel mai tragic, are cel mai slab sistem de educație din România. Incompetența se reproduce, astfel, la nesfârșit, an de an, iar pasul de la incompetență la corupție se face în mod natural. Și da, e vina oamenilor din acest județ, pentru că ei au validat timp de un sfert de secol un sistem care i-a umilit, i-a ținut în spitale jalnice și i-a alungat să muncească prin mahalalele Madridului și Florenței. Acum se întorc acasă, rupți de oboseală, și se miră că e mai rău ca înainte, că bătrânii au pensii ridicole, iar copiii nu iau Bac-ul.

În Teleorman urmează să se construiască un stadion de 12 milioane de euro. Atunci când banii aceștia vor merge în programe de combatere a abandonului școlar, atunci teleormănenii vor fi iubiți.

NOTĂ: Am filmat acest reportaj la 20 mai 2017, pe când recorder.ro nu exista încă. Am ales să-l publicăm, chiar și la două luni distanță, pentru că, din păcate, relevanța lui nu a scăzut odată cu trecerea timpului.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente