VIDEO. De ce se înroșesc senzorii de poluare din București? Câteva explicații de pe teren

Două echipaje ale Gărzii de Mediu București au descoperit, într-una din zilele trecute, în decurs de numai câteva ore, mai multe focare de poluare cu particule de fum pe terenurile din zona limitrofă a Capitalei.

Arderea gunoiului industrial pentru extragerea fierului este o practică generalizată în comunitățile sărace din județul Ilfov, spune Octavian Berceanu, comisarul șef al Gărzii de Mediu. Oamenii care se ocupă cu așa ceva ard mașini vechi, cauciucuri, cabluri, electrocasnice, scaune de birou sau orice obiect care conține fier. Mai departe, valorifică metalul la centrele de fier vechi. E o întreagă afacere cu deșeuri, care pornește de la depozitarea ilegală pe terenuri private sau ale primăriilor, continuă cu incendieri care generează particule poluante și se termină cu vânzarea fierului rezultat din ardere.

„E suficient să existe 10-15 astfel de focuri toxice prin curțile oamenilor sau pe câmpuri pentru ca un sector din București să fie afectat“, spune Octavian Berceanu. Despre cât de mult afectează particulele de fum produse de acești „poluatori mici“, unde este pericolul în cazul marilor poluatori și cum este statul complice la otrăvirea aerului, în reportajul de mai jos.

Cele mai recente