VIDEO. Paștele în izolare

Am încercat să vedem cum arată o mare sărbătoare în vremuri de pandemie urmărind sute de transmisiuni live pe care românii de pretutindeni le-au făcut pe Facebook cu ocazia Paștelui.

Imagini cu oameni frământând cozonaci și fierbând sarmale, cântând „Hristos a înviat“ în familie sau în singurătate, ieșind în fața porții sau a scării de bloc să primească lumină. Petreceri în aer liber, sparte de sirenele mașinilor de poliție. Imagini cu oameni singuri încăpățânându-se să spere și să respecte regulile. Care alegorice cu iepurași defilând pe străzi și lăudând numele primarilor. Această intensă activitate virtuală a creat un tablou al României în vremea pandemiei.

Poate că Paștele de anul acesta a arătat diferit, dar noi am rămas aceiași: o nație niciodată plictisitoare, mistică și brutală în același timp, care se sperie în fața celor mai ridicole conspirații, dar își găsește tăria de a merge mai departe purtând de la unii la alții flacăra unei lumânări. O nație care te enervează și te revoltă, pentru ca apoi să-ți provoace admirație și speranță.

Așa a fost Paștele românilor în anul 2020. Dintr-o mie de motive, nu-l vom uita prea curând. Trăirăm să le vedem și pe acestea, cum frumos concluzionează într-un live un tânăr din Segarcea.

Cele mai recente