VIDEO. România în zece minute: ură, furie, rușine

6271

O zi cu moțiune de cenzură și proteste de stradă în care toată lumea a părut că urăște pe toată lumea. Am comprimat această Românie debusolată în zece minute de imagini video și n-am găsit multe motive de optimism (da, știm, ne repetăm, dar avem prostul obicei de a vă bate la cap cu realitatea).

Iar realitatea e că politicienii se află acum într-o competiție de cine reușește să facă manifestații mai mari, în care oamenii au ajuns niște pioni mutați pe tabla de șah a bulevardelor din marile orașe. Ieri, partidele de opoziție au fost mai preocupate să alimenteze protestul din fața Parlamentului decât să negocieze alianțe pentru succesul moțiunii. PNL-ul a adus inclusiv oameni din teritoriu, pe care i-a echipat cu steaguri și pancarte. Au lipsit numai tricourile de-o culoare.

PSD-iștii au trimis și ei un detașament să facă o contramanifestație: pensionari care s-au luat la ceartă cu protestatarii din tabăra adversă. La mijloc au rămas oamenii veniți din convingere, îngrijorați că ne întoarcem cu 30 de ani în urmă și că nu mai există nicio speranță.

Dacă vi se pare că aceste îngrijorări sunt niște mofturi, atunci apăsați play și încercați să rezistați până la final. Veți vedea poate cele mai tragice imagini pe care le-am publicat vreodată pe Recorder, surprinse aseară, la un protest pe care PSD a încercat să-l organizeze, prin primăriile de sector, în fața Palatului Cotroceni.

Sunt oameni luați cu forța de la birou și duși într-un loc în care nu-și doreau să fie. Nu e vorba de oameni de la țară, săraci și ușor de manipulat, ci de oameni din clasa de mijloc, cetățeni lucizi, înțelegând foarte bine unde sunt și ce li se întâmplă. Oameni cuprinși de rușine, lăsând capul în pământ și acoperindu-și fața ca să nu fie filmați în timp ce se obișnuiesc cu dictatura.

Un material de: Alina Păduraru, Iulia Marin, Teodora Preda, Isabela Pop, David Muntean, Mihai Voinea, Cristian Delcea

Susține proiectul Recorder

Citești acest articol pentru că niște ziariști s-au încăpățânat să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. Recorder este o publicație care se autofinanțează din publicitate și din donațiile cititorilor. Și tu poți susține această inițiativă!

Comentarii ()