VIDEO. Statul român e pe cale să piardă 20% din păduri, în urma unei legi inițiate de Liviu Dragnea

De mai bine de o lună, câteva sute de silvicultori din toată țara protestează săptămânal în fața Parlamentului împotriva unui proiect legislativ care ar putea lăsa statul român fără 650.000 de hectare de pădure. De trei ori suprafața împădurită a județului Brașov.

Proiectul a fost inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și dă dreptul Bisericii Ortodoxe să solicite pădurile pe care le-a administrat în perioada interbelică. Cei de la UDMR au depus și ei un amendament care dau aceste drepturi și altor entități private. În total, statul ar urma să piardă păduri evaluate la peste 6 miliarde de euro. Estimarea de 650.000 de hectare, vizate de legea lui Dragnea, se regăsește într-o informare trimisă de Romsilva către Guvern și obținută de reporterii Recorder. O puteți consulta aici.

Întâmplător sau nu, apropierea campaniei electorale accelerează adoptarea acestui proiect care ar favoriza Biserica și UDMR. A fost deja votat cu o majoritate covârșitoare în Senat (80 voturi pentru, 23 împotrivă), după ce a primit aviz favorabil de la toate cele patru comisii de specialitate. Zilele acestea este pregătit să intre la vot în Camera Deputaților.

Am încercat să punem povestea acestei legi complicate, dar cu efecte extrem de grave, într-un video explicativ cât mai ușor de înțeles pentru toată lumea.

Cele mai recente