VIDEO. Studenții care demască impostura „Comisiei Iordache”

3692
Adrian Mihai Zamfir (stânga) și Andrei Nicolae Popa, doi tineri care au făcut din demontarea modificărilor Codurilor Penale proiectul lor studențesc.

Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache continuă să-și pună în aplicare planul de modificare a Codurilor Penale. Schimbări radicale care au scandalizat opinia publică – cum ar fi dezincriminarea abuzului în serviciu, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu sau scoaterea înregistrărilor convorbirilor din rândul probelor – sunt la doar câțiva pași de a fi aprobate. Modificările au fost introduse spre dezbatere parlamentară săptămâna trecută. Ieri a avut loc o nouă ședință a celebrei comisii. Azi, va fi încă una. Și nimeni nu pare să mai conteste nimic.

În acest climat de saturație față de modificările din Justiție, Adrian Zamfir și Andrei Popa, doi studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, s-au pus pe treabă și au analizat, punct cu punct, proiectul parlamentarilor conduși de Florin Iordache.

Au demontat, cu legea în mână, propunerile comisiei de modificare a Codurilor Penale și au publicat analiza lor într-un comunicat al Asociației Studenților în Drept, în care au tranșat, ca la instanță, problema. Pe lângă că par scrise de neprofesioniști care „nu cunosc legea”, spun studenții, modificările Codului Penal și al Codului de Procedură Penală conțin cel puțin 13 puncte care, de fapt, urmăresc „tergiversarea procesului penal și, de facto, împiedicarea efectuării urmăririi penale în cauzele complexe”.

Din biroul asociației studenților, Andrei (anul I) și Adrian (anul III) spun că tot acest demers „e periculos pentru societate”. Și că se simt jigniți ca viitori magistrați că profesia pe care și-au ales-o e pusă în pericol de oameni slab pregătiți.

Andrei ar vrea să urmeze o carieră de procuror anti-corupție. Adrian, una de avocat în domeniul economic. Fac parte dintr-o generație de tineri pentru care nu e de ajuns să privească la televizor cum carierele le sunt făcute praf în Parlament dinainte de a începe.

„N-ar trebui ca actul de legiferare să fie pe fast-forward. Plus că ar fi normal să aduci la dezbateri profesori, avocați, magistrați, asociații întregi. Nu doar pe ăia care vrei tu să fie acolo”, spune Adrian. „S-a vulgarizat foarte mult Dreptul”, adaugă Andrei. „Și se consideră că oricine de pe stradă poate să facă legi”.

S-au uitat, de curiozitate, în componența Comisiei Iordache. Au văzut că printre decidenții cei mai activi sunt oameni care n-au dat un concurs de admitere la o facultate de Drept respectabilă: „Și atunci ne punem întrebarea: cât de calificați sunt acei oameni să creeze norme de Drept?”.

Susține proiectul Recorder

Citești acest articol pentru că niște ziariști s-au încăpățânat să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. Recorder este o publicație care se autofinanțează din publicitate și din donațiile cititorilor. Și tu poți susține această inițiativă!

Comentarii ()