Teoria mulțimilor vide: „Ce dacă n-au făcut nimic? Ținem cu ei, că sunt ai noștri!”

Printre cele mai sărace județe din România, Teleormanul se hrănește cu satisfacția de a trimite tot mai mulți oameni la conducerea țării. Localnicii se uită în jur și admit că totul arată deplorabil, dar sunt bucuroși că politicienii care i-au adus aici au preluat frâiele României.

În centrul acestei teorii se află orașul Videle, o așezare de 11.000 de locuitori din nordul județului, care, după ce a dat țării un ministru de Interne, a umblat din nou la pepiniera de oameni politici și a trimis un videlean direct în fruntea Guvernului.

Viorica Dăncilă (fost consilier local) a fost desemnată de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru, informație care a circulat cu mare repeziciune pe străzile pline de gropi ale orașului Videle. Fie că e vorba de patriotism local („adică noi, de la Videle, ce-avem?”), fie că într-o localitate atât de mică oamenii se știu între ei (de la cizmarul care îi pune flecuri la pantofi până la colegele din organizația de femei a PSD), cetățenii din Videle o prezintă pe Viorica Dăncilă ca pe un lider cu mari competențe, care va schimba fața României.

Aceste speranțe sunt enunțate din mijlocul unui oraș cenușiu și subdezvoltat, pe care maidanezii îl străbat nestingheriți de la un capăt la altul. Inclusiv blocul în care locuiește premierul Viorica Dăncilă arată deprimant: cu pereții crăpați, cu balcoane din fier forjat și cu rufe întinse la uscat pe maidanul din spate.

Puși în fața acestor evidențe, localnicii admit că politicienii din Teleorman puteau face mai multe pentru județul lor înainte de a trece la conducerea țării, dar îi privesc ca pe niște fii risipitori pentru care se bucură, totuși, că au reușit în viață: „Pe-aici n-au prea făcut, dar ce să le facem? Sunt ai noștri, nu putem să le dăm în cap. Ne pare bine că au ajuns în frunte”.

Dacă ar fi să alegem o singură secvență din vizita noastră la Videle, atunci am opta pentru asta: în centrul localității, două femei ne vorbesc în termeni elogioși despre Viorica Dăncilă și despre Partidul Social Democrat, care se află la conducerea orașului, a județului, a țării. La despărțire ne zâmbesc cordial și ne sfătuiesc părintește: „Vedeți să nu cădeți prin vreo groapă! Uitați-vă pe unde călcați!”.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente