Ai o firmă? Îți explicăm pas cu pas cum poți dona prin redistribuirea impozitului pe profit sau a impozitului pe venit


UPDATE: Dacă în anul 2022 nu ai redirecționat cei 20% din impozitul firmei tale către un ONG, încă o mai poți face. Statul român a introdus recent o nouă facilitate prin care poți redirecționa o parte din impozitul firmei tale de anul trecut, completând formularul 177. Pașii pe care trebuie să-i urmezi sunt descriși aici.

Pentru a redirecționa impozitul pe anul în curs, găsești toate informațiile necesare mai jos:

Susține Recorder prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit

Dacă ai o firmă care plătește impozit pe profit, poți direcționa până la 20% din impozit către Asociația Recorder Community.

Dacă nu ești familiarizat cu acest tip de donație, iată care sunt pașii de urmat:

PASUL 1. Descarci contractul de sponsorizare aflat mai jos și completat deja cu datele Asociației Recorder Community. Îl completezi cu datele firmei și cu suma pe care dorești să o donezi și îl trimiți pe adresa noastră. După ce îl semnăm, îți trimitem înapoi originalul.

PASUL 2. Virezi banii în contul Asociației Recorder Community. Pentru a fi inclus în calculul impozitului pe anul respectiv, contractul de sponsorizare trebuie încheiat înainte de sfârșitul anului calendaristic, iar plata trebuie efectuată până la finele anului.

PASUL 3. În momentul în care achiți statului român impozitul aferent anului fiscal în care ai făcut donația, reduci suma donată către Recorder.

* Asociația Recorder Community este înscrisă în „Registrul entităților/unităților de cult” pentru care se pot face deduceri fiscale. Se poate verifica pe site-ul ANAF, introducănd codul fiscal al asociației noastre: 38496301

* Dacă vrei să afli toate informațiile legate de direcționarea celor 20 % din impozitul pe profit, iată un ghid complet despre această facilitate:

DESCARCĂ GHIDUL

DESCARCĂ CONTRACTUL DE SPONSORIZARE


Susține Recorder prin redirecționarea a 20% din impozitul pe venit al microîntreprinderii

Legislația din România permite oricărei microîntreprinderi să facă sponsorizări în limita a 20% din impozitul pe venit, urmănd să vireze către bugetul de stat doar restul de 80% din acest impozit. Sponsorizările pentru microîntrepinderi se pot deduce doar trimestrial. Pentru aceste societăți comerciale, sponsorizările nu se pot face și anual pentru toate trimestrele anterioare.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:

PASUL 1. La finalul fiecărui trimestru (de exemplu, înainte de 31 martie pentru trimestrul I), calculează sau estimează cuantumul veniturilor totale pe trimestrul respectiv. Suma care poate fi redistribuită nu ar trebui să depășească procentul maxim de 20% din impozitul pe venit. Diferența de 80% din impozitul datorat se va vira către bugetul de stat, la termenele prevăzute de Codul Fiscal (de exemplu, 25 aprilie pentru trimestrul I).

PASUL 2. Descarcă contractul de sponsorizare de aici și completează-l cu datele microîntreprinderii tale și cu suma calculată pentru sponsorizare către Asociația Recorder Community. Sau trimite-ne pe mail, la [email protected], datele microîntreprinderii tale și cuantumul exact al sponsorizării. În acest caz, vom completa noi contractul de sponsorizare și ți-l vom trimite pe mail.

PASUL 3. Trimite contractul semnat și scanat pe mail la adresa [email protected]. Exemplarul tău, semnat de Asociația Recorder Community, va ajunge la tine în original sau în format scanat, după cum dorești.

PASUL 4. Depune suma aferentă sponsorizării în contul Asociației Recorder Community. Precizare importantă: legea spune că trebuie să faci plata până în ultima zi a trimestrului în curs.

PASUL 5. În luna următoare, când contabilul tău va calcula și va raporta către ANAF impozitul pe venit, va deduce din acest cuantum al impozitului suma oferită ca sponsorizare. 

PASUL 6. În luna ianuarie a anului următor, contabilul tău trebuie să completeze și să trimită către ANAF Declarația 107 pentru toate sponsorizările efectuate în anul 2022. ANAF actualizează în fiecare an data-limită de depunere a Declarației 107.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.