Mărturia unui polițist după cazul Caracal: „Cosmetizăm totul, ne prefacem că ne schimbăm, dar, de fapt, revenim la starea inițială. E o chestie românească“

După ce cazul Caracal ne-a arătat adevărata față a Poliției din România, întrebarea cu care rămânem este „ce a învățat Poliția din această lecție?“

Radu Duțu, un tânăr polițist din București, vorbește despre atmosfera din Poliție, acum, după ce dosarul Caracal începe să iasă zona emoției naționale. La suprafață, toată lumea, de la premier până la ultimul șef de post, a afirmat nevoia reformei instituționale. În realitate, însă, spune Radu Duțu, atmosfera este una de relaxare: „Așa suntem noi: când e puțină presiune pe Poliție, încep să se facă reforme și lucrurile par să meargă ceas. După ce trece presiunea se revine la starea inițială și nu se schimbă nimic“.

De la nivel său de polițist în uniformă care patrulează pe străzile din București, Radu Duțu mai vorbește despre ce înseamnă complicitatea agentului de poliție cu un interlop, despre cum se sudează relațiile dintre polițiști și politicieni și despre cum s-a simțit sabotat în munca sa de parlamentarii care legiferează în interesul infractorilor.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să