Pe urmele hoților de lemn: cum funcționează sistemul de șpăgi care decimează pădurile României
Furtul de lemn este cel mai constant jaf petrecut pe teritoriul României în ultimii 30 de ani. Indiferent ce regim a fost la putere și indiferent de creșteri economice sau crize financiare, pădurile țării au fost decimate în mod sistematic.
Amploarea tăierilor ilegale din ultimele trei decenii este estimată la 270 de milioane de metri cubi, o cifră atât de mare, că pare imposibil de cuprins cu mintea umană. Imaginați-vă o coloană de camioane încărcate cu lemn furat și așezate bară la bară de-a lungul granițelor României. Înmulțiți lungimea acestei coloane de 26 de ori și veți avea dimensiunea reală a cantității de lemn care a fost furată din pădurile României din 1990 până astăzi.
În ultimii ani, după inițierea unor modificări legislative pentru stoparea tăierilor ilegale și după crearea unor instrumente precum aplicația „Inspectorul Pădurii”, s-a creat impresia că pădurile din România au început să fie protejate. În realitate, situația este dramatică: hoții de lemn și-au adaptat metodele și continuă să taie lemn ilegal acoperiți de acte și de pasivitatea autorităților silvice, de la bază, până la cel mai înalt nivel.
Recorder a mers în inima Bucovinei, pe urmele hoților de lemn, pentru a vă arăta cum funcționează mafia care ne decimează pădurile. Am descoperit un sistem de complicități și interese în care e implicată toată lumea: silvicultori ai statului care pun umărul la prăduirea pădurii pe care ar trebui să o păzească, politicieni locali care fac afaceri cu lemn tăiat ilegal și se bucură de protecție de la centru, șefi de ocoale conectați politic.
Și tot în Bucovina am găsit suficiente indicii că drumurile forestiere pe care circulă camioane cu lemn tăiat ilegal duc direct în birourile instituțiilor din București. Aici au fost create portițe legislative pentru ca hoții să poată fura cu acte în regulă. Aici au fost numiți politruci în instituții silvice cheie, pentru a închide ochii la jaful din păduri.
Le-am adunat pe toate într-o investigație video de 37 de minute, care explică dimensiunea acestei catastrofe ecologice. Trageți aer în piept și apăsați play.
În procesul de documentare am folosit informații de pe platforma termene.ro.