Cei care dăruiesc de ziua lor

  • În România, în ultimii șapte ani, peste 10.000 de persoane și-au donat ziua de naștere sau au alergat zeci de kilometri pentru a strânge bani prin Galantom, una dintre cele mai cunoscute platforme de fundraising din România. Imaginați-vă un oraș cât Sinaia, plin de oameni care decid să nu se mai gândească la ei, la cadourile de ziua lor sau la banii primiți în plicurile de la nuntă, ci să își mobilizeze cunoscuții să doneze bani fie pentru prânzul unui copil timp de o lună, fie pentru construcția unui spital, fie pentru operațiile nou-născuților cu probleme cardiace.

În 2001, Brian Camelio, un cântăreț american priceput la IT și programare, a creat ArtistShare, o platformă online prin care fanii puteau face donații pentru a susține turneele sau albumele artiștilor preferați. Trecuseră doar câțiva ani de când oamenii începuseră să facă plăți pe internet, așa că această practică ajunsese doar la cei care țineau pasul cu tehnologia. Cu toate acestea, ArtistShare a fost un succes și a rămas în istorie ca primul site de strângere de fonduri și ca modelul care mai apoi a inspirat platformele de donații pentru diverse scopuri.

În România, acest obicei a început să se împânzeazcă abia zece ani mai târziu. Una dintre primele platforme pe care oamenii erau invitați să își doneze ziua de naștere a fost lansată în 2013 și se numește Galantom. Laszlo Bodor, unul dintre inițiatorii platformei, a fost primul care și-a dăruit ziua de naștere și i-a încurajat și pe alții să o facă. Din 2013 și până astăzi, din campaniile organizate de oameni pentru zilele lor de naștere sau pentru alte ocazii s-au strâns peste 13 milioane de lei.

„În momentul în care am aflat că există acest mod de a-mi sărbători ziua de naștere printr-o donație m-am gândit «Ha, ce chestie bună!». Mi-am dat seama că am posibilitatea, fără să fac vreun mare efort, să găsesc mai mult sens pentru mine. E un schimb extraordinar de avantajos”, ne-a povestit Valentin Suciu, unul dintre oamenii care și-a făcut un obicei din a-și dărui ziua de naștere. Și adevărul e că pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți dona ziua de naștere durează mai puțin decât durează să mănânci o felie de tort. Tot ce trebuie să faci e să creezi o pagină pe ziuata.galantom.ro și să-ți alegi beneficiarul, un ONG pus în slujba unei cauze sociale. Apoi, îți poți invita prietenii să doneze, luând astfel de pe umerii lor misiunea de a-ți cumpăra un cadou mai mult sau mai puțin inspirat. 

Material realizat cu sprijinul Galantom

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.